Aşezare dacică, descoperită la Oradea într-un sit arheologic în zona Salca

Aşezare dacică, descoperită la Oradea într-un sit arheologic în zona Salca

În cadrul unei conferinţe de presă, viceprimarul oradiei Biro Rozalia, împreună cu directorul Muzeului Ţării Crişurilor Aurel Chiriac şi arheologul Lakatos Attila, au prezentat stadiul lucrărilor arheologice din situl arheologic Salca.

Municipalitatea intenţionează să amenajeze aici un drum de legătură prin strada Vaporului, care va lega strada Atelierelor şi va ieşi paralel cu şoseaua de centură, urmând să se intersecteze cu aceasta în sensul giratoriu spre strada Nojoridului. Având în vedere că zona respectivă este o zonă arheologică, înaintea începerii lucrărilor de amenajare este necesară efectuarea unor săpături arheologice.

Valoarea totală a proiectului de amenajare a drumului de legătură dintre şoseaua de centură şi Parcul 22 Decembrie, prin strada Vaporului, este de 6.969,66 mii lei, iar durata de realizare estimată este de 6 luni, începând din toamna acestui an.

"Considerăm că acest drum va fluidiza foarte mult traficul din zonă, rezolvându-se astfel problema aglomeraţiei de pe strada Nojoridului, respectiv va da o nouă posibilitate pentru cei care vin din aceasta parte a oraşului să acceseze drumul de centură mai repede", a menţionat viceprimarul Biro Rozalia.

Situl arheologic Salca se află în periferia sudică a oraşului actual, pe porţiunea cuprinsă între Cimitirul Rulikovszky şi fosta Fabrică de Bere (azi: Magazinul Lotus) pe o terasă aluvială a Crişului Repede. Este cel mai întins şi totodată cel mai complex sit de pe teritoriul Oradiei. În epocile preistorice precum şi în Evul Mediu timpuriu, până la întemeierea oraşului medieval, a fost cel mai însemnat centru de habitat cunoscut din regiune.

Cele mai vechi urme arheologice din acest loc provin din neoliticul timpuriu (a doua epocă de piatră) şi sunt urmate de aşezări şi necropole aparţinând de epoca cuprului, epoca bronzului, prima şi a doua epocă a fierului, toate perioadele epocii migraţiilor, Evul Mediu, precum şi epoca premodernă până la sfârşitul secolului XVII.

Săpăturile arheologice efectuate până în prezent în zona în care urmează să fie amenajat drumul de legătură spre strada Vaporului au dezvăluit vestigii ale unor aşezări din epocile cuprului, bronzului şi fierului.

Municipalitatea atrage atenţia cetăţenilor că în zilele de sâmbătă pot vizita situl arheologic, totodată rugând cetăţenii să respecte destinaţia sitului.

 
Tag-uri:
sit arheologic
,daci

 

Versiune mobil | completa