Ce oferte au grădiniţele orădene pe timp de criză

Ce oferte au grădiniţele pe timp de criză

În timp ce în alte oraşe ale ţării părinţii îşi retrag copiii de la grădiniţe din cauza crizei economice, la Oradea, fenomenul nu se confirmă. Tarifele la grădiniţe nu au crescut, nici măcar la cele private, care, dimpotrivă, au scăzut preţurile, în unele cazuri chiar cu peste 50%. Pentru a-şi păstra copiii, unele unităţi au crescut facilităţile.

Cereri multe, oferte pe măsură

Potrivit inspectorului de specialitate Aurelia Bodea, care răspunde de situaţia grădiniţelor în judeţul Bihor, anul acesta nu există cereri nesoluţionate, deşi numărul copiilor care se înscriu la grădiniţă este în creştere. "Deşi ar trebui să fie 25 locuri în fiecare grupă, şi anul acesta, aproape în toate gădiniţele avem şi câte 30 de copii în grupă", a precizat Aurelia Bodea pentru Gândul. Ea a afirmat că, deşi multe unităţi au făcut renovări consistente, tarifele la stat nu au crescut. "Atât la grădiniţele cu program prelungit cât şi la cele normale, preţul a rămas acelaşi ca anul trecut, respectiv de 6 lei pe copil pe zi, bani pentru hrană", a mai spus inspectorul.

În schimb, majoritatea grădiniţelor particulare au mai tăiat din tarife. La "Trei Ursuleţi", de exemplu, unde numărul cererilor de înscriere este depăşit în unele grupe, tarifele sunt mai mici decât anul trecut. Astfel, pentru programul scurt, respectiv între orele 7.30 şi 13, părinţii plătesc 200 de euro pe lună, iar pentru program prelungit, adică de la 7.30, până la 17.30, tariful lunar este de 250 de euro. "În plus, încercăm să venim cu soluţii pentru a evita problema plecării, având în vedere că un copil care deja frecventează grădiniţa noastră e obişnuit cu un anumit standard educaţional, are deja prieteni, iar retragerea lui nu ar fi benefică pentru copil", a precizat Cristina Floruţ, managerul grădiniţei.

Ea a mai spus că în plus faţă de anul trecut grădiniţa asigură şi transportul copiilor gratuit şi beneficiază de elemente noi pentru spaţiile de joacă. "Totodată, avem un laborator nou de informatică, cu tablă multifuncţională, iar personalul deja existent a participat în acest an la multe cursuri de specializare şi dezvoltare profesională, ceea ce va duce şi la îmbunătăţireacalutăţii actului educaţional pentru anul scolar 2010-2011", a mai spus managerul.

Reduceri de peste 50%

Pe de altă parte, proprietarul Grădiniţei Aleodor, care funcţionează într-o clădire nouă şi modernă, Mihai Cuc, a declarat pentru Gândul că, din cauza crizei economice, doar un copil a fost retras şi dus la stat. De altfel, faţă de anul trecut, când tariful era de 200 de euro, acum a coborât cu peste 50%. "Acum tariful e de 90 de euro. Am redus foarte mult, deoarece am preferat să scădem din salarii decât să plece copiii", a spus Cuc, menţionând că lista de înscrieri este încă deschisă.

Majoritatea grădiniţelor în Oradea şi Bihor au fost deschise pe 1 septembrie, dar mai sunt câteva care au preferat să-şi amâne deschiderea, din cauză că încă se desfăşoară lucrări. "Cert este că pe 15 septembrie, toate vor fi funcţionale", a precizat inspectorul de specialitate Aurelia Bodea.

Citeşte pe această temă şi articolul: Grădiniţa va costa cu 10% mai mult. În unele oraşe sute de copii au rămas fără locuri. În altele au fost desfiinţate grădiniţe din lipsă de cereri

 
Tag-uri:
oradea
,tarife
,gradinite

 

Versiune mobil | completa