De 1 Decembrie, orădenii vor sărbători cu fasole cu ciolan

De 1 Decembrie, orădenii vor sărbători cu fasole cu ciolan

Conform programului stabilit de Primăria Oradea şi Prefectura Bihor, anul acesta, de 1 Decembrie, manifestările vor începe la ora 10, în Piaţa Unirii, la statuia Voievodului "Mihai Viteazul". După întâmpinarea oficialităţilor, salutarea drapelului de luptă şi trecerea în revistă a detaşamentului de onoare şi intonarea Imnului Naţional al României, preotul militar al Garnizoanei Oradea, Mircea Ioniţă, va oficia o slujbă de Te Deum oficiată, iar apoi primarul Ilie Bolojan şi prefectul Gavrilă Ghilea vor ţine câte un discurs. Vor urma depuneri de coroane şi jerbe la statuia lui Mihai Viteazul, după care va urma defilarea detaşamentului de onoare.

După festivităţile "oficiale", de la ora 11, autorităţile locale au pregătit un program artistic, susţinut de Corul Traian Moşoiu, Ansamblul Bihorul şi un grup de copii de la Liceul Onisifor Ghibu. La ora prânzului, pe platoul din faţa Primăriei, orădenii vor fi serviţi, după obicei, cu fasole cu ciolan. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Carmen Cherteş, municipalitatea pregăteşte aproximativ 2.000 de porţii, care au costat în total 9.000 de lei. "Formaţiile care vin nu ne costă nici un leu", a declarat Cherteş pentru Gândul.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Bihor, Florin Ardelean, instituţia nu a alocat bani pentru celebrarea Zilei de 1 Decembrie. Totodată, anul acesta, nici un oficialitate de la nivel central nu va sosi la Oradea pentru a celebra Ziua Naţională.

Anul acesta, nu numai oficialităţile s-au pregătit pentru Ziua Naţională. Localurile orădene îmbracă şi ele strai de sărbătoare. Orădenii care aleg Cafeneaua Columbus din Pasajul Vulturul Negru, de pildă, sărbătoresc în noaptea de marţi spre miercuri "Seară românească", cu pălincă, slănină şi cârnăciori pe platouri ardeleneşti. Localul va fi decorat în culorile naţionale, iar tot personalul va servi în straie populare. Bineînţeles, ambientul va fi pe măsură: se vor auzi cântece populare, dar şi ale unor rupe precum Compact sau Pasărea Colibri. Tot în noaptea de marţi spre miercuri, orădenii care vor trece prin cafeneaua Yellow Submarine, de pe strada Vasile Alecsandri vor sărbători cu Eugenia, ciocolată Rom, ţigări Carpaţi şi Bucegi, biscuiţi Raliu şi alte produse. Pălinca de Bihor va fi la discreţie, dar şi şpriţul de vin cu sifon. Localul va fi "luinat" în roşu, galben şi albastru.

 

 

Versiune mobil | completa