Fasolea cu ciolan nu a ajuns la toţi cei care s-au strâns în Piaţa Unirii. Vezi cum au petrecut orădenii de Ziua Naţională! - FOTO

Fasolea cu ciolan nu a ajuns la toţi orădenii care s-au strâns în Piaţa Unirii. Vezi cum au petrecut orădenii de Ziua Naţională!

Şi anul acesta, cele aproximativ 2.200 de porţii puse la dispoziţia orădenilor de către municipalitate cu ocazia Zilei Naţionale au avut succes, fiind epuizate în doar o oră. Cum era de aşteptat, o parte dintre cei care s-au strâns în Piaţa Unirii au rămas pe dinafară.

Fasole din tomberon

Fasolea cu ciolan pregătită la cazan de bucătarii Garnizoanei Oradea nu a ajuns la toţi orădenii strânşi, în ciuda frigului şi ploii de afară, de Ziua Naţională, în faţa Primăriei. Cele 2.200 de porţii, pentru care au fost folosite peste 600 de kilograme de fasole, au fost devorate în numai o oră. La ora 12.30, angajaţii Garnizoanei strângeau deja "bucătăria mobilă", în timp ce câteva zeci de oameni, rămaşi pe dinafară, aşteptau sub o prelată. "Asta e. Nu avem de unde să le dăm", a spus resemnat unul dintre cei care odinioară au împărţit mâncarea.

Mai "norocoşi", doi homeleşi au scotocit printr-unul dintre tomberoane, iar în final au reuşit să strângă cât două porţii sănătoase de fasole cu ciolan. În tot acest timp, unii dintre cei care nu au mai apucat să guste din fasole, majoritatea bătrâni şi oameni fără adăpost, criticau organizarea şi spuneau că "nu s-a dat câte puţin, ca să ajungă la toţi".

Peisajul trist a fost întregit de un Moş Crăciun care, spre deosebire de utopicul personaj, nu avea burta revărsată peste curea, ci dimpotrivă. Încălţat cu adidaşi, cu mantia-i îmbibată de ploaie, moşul pricăjit privea înfrigurat de pe margini....

Discursuri în ploaie

Sute de orădeni au înfruntat miercuri dimineaţă ploaia şi frigul, asistând în Piaţa Unirii, aproape două ore, la festivităţile organizate de Ziua Naţională. La ora 10, trupele Garnizoanei, ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Jandarmeriei, Poliţiei de Frontieră şi Poliţiei Comunitare au dat onorul oficialităţilor locale, în frunte cu reprezentantul Guvernului, prefectul Gavrilă Ghilea, cei ai Consiliului Judeţean, secretarul Carmen Soltănel şi vicepreşedintele Alexandru Kiss, precum şi ai Primăriei Oradea, primarul Ilie Bolojan şi viceprimarii Rozalia Biro şi Gheorghe Carp.

Festivitatea a continuat cu o slujbă de Te Deum, oficiată de un sobor de preoţi ortodocşi, în frunte cu episcopul Sofronie. A urmat depunerea de coroane din partea instituţiilor publice, unităţilor de învăţământ, asociaţiilor şi partidelor politice, după care cel mai aşteptat moment a fost defilarea şi retragerea, în aplauzele tuturor, a militarilor şi fanfarei Şcolii de pregătire a agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu.

De precizat că, în premieră, pe lângă coroanele din partea oficialităţilor locale, una a fost adusă din partea Partidului Comuniştilor din România.

 
Tag-uri:
1 decembrie

 

Versiune mobil | completa