Fețe noi în justiția bihoreană

Noul vicepreședinte al Judecătoriei Oradea va fi cunoscutul Cristi Danileț

Singurul post din magistratura locală disputat de doi candidaţi, și încă de o manieră sonoră, a fost cel de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru care au concurat șeful Secției de Urmărire Penală, Viorel Gavra, și procurorul Căin Roman, cel din urmă acuzându-l pe primul că nu a concurat onest și chiar bruscându-l pe holurile instituției.

 

În cele din urmă, Viorel Gavra va fi numit de CSM în funcție, ca urmare a concursului în care a obținut media 7.08 (6.57 pentru proiect și 7.60 la lucrarea scrisă), față de contracandidatul său, care a fost notat doar cu 5.97 (notele fiind 5,14 respectiv 6.80).

 

Au concurat singuri și au fost reconfirmați în posturi Valentin Mirişan, ca procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea (8.45), Vasile Popa, ca prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea (8.86), Ioan Bogdan, ca prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta (8.93) și Gheorghe Vidican, ca prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleşd (7.82).

 

Procuroarea Viorica Diniţă, cea implicată în recentul scandal al SMS-urilor privind relațiile amoroase din Parchet, va ocupa, în urma examenului în care a candidat singură pentru postul vacant, funcţia de prim-procuror adjunct al Parchetului Oradea, după ce a fost notată cu 8.09.

 

Conducerea Judecătoriei Oradea se va primeni, prin numirea în funcția de președinte a Crenguței Crăciun (media 8.57 la examen), iar în cea de vicepreşedinte - a lui Cristi Danileţ (8.63).

 

Cel din urmă, fost judecător în cadrul Tribunalului Cluj, este o figură cunoscută a vieții publice în ultimii ani și s-a remarcat prin numeroase inițiative legate de independența și transparenșa justiuției. În perioada ianuarie 2005 – mai 2007, Dănileț a fost consilier al ministrului Justiţiei Monica Macovei, fiind totodată membru fondator şi membru în Consiliul Director al Asociaţiei Societatea pentru Justiţie și membru al Asociaţiei Române pentru Transparenţă.

 

În 2007 și 2008, judecătorul clujean a făcut obiectul unor cercetări disciplinare din partea CSM, după ce peste 30 de judecători de la Curtea de Apel Cluj și alți 30 de grefieri de la Tribunalul Cluj au făcut memorii prin care îl acuzau de declarații defăimătoare la adresa justiției.

 

”Vina” magistratului era aceea că într-un interviu acordat unui ziar vorbea despre ”încrengătura de relații” și mita practicată în justiția românească. ”În cercurile justiției se știu foarte bine tarifele care sunt necesare pentru a se trânti o sentință”, declara Dănileț, care mai spunea că el însuși a făcut obiectul unei tentative de mituire, prin intermediul unui procuror, și își întărea afirmațiile și prin documentele fostului serviciu de informații SIPA al Ministerului Jusiției, la care a avut aces ca și consilier al lui Macovei.

 

 

Versiune mobil | completa