Horea Vuşcan, condamnat definitiv pentru ucidere din culpă!

Horea Vuşcan, condamnat definitiv pentru ucidere din culpă!

Curtea de Apel Braşov a respins recursul lui Horea Vuşcan şi a menţinut sentinţa Tribunalului Bihor, care îl condamnase, la finele anului trecut, la 2 ani de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă, şi la plata unor despăgubiri de 200.000 de euro pentru accidentul rutier în care a fost implicat în 2003 şi în urma căruia trei persoane au decedat.

 

Accidentul s-a petrecut pe strada Republicii, unde Vuşcan, aflat la volanul maşinii sale, un BMW cu care gonea dinspre Gară spre magazionul Crişul, a lovit un autoturism ce venea din sens opus şi care s-a angajat într-un viraj la stânga, pe strada Muzeului. Autoturismul, un Ford înmatriculat în Ungaria, era condus de un clujean de 33 de ani, însoţit de încă doi bărbaţi de cetăţenie maghiară.

 

Bolidul lui Vuşcan a izbit din plin Ford-ul, aruncându-l pe trotuar, unde s-a lovit de un gard de beton şi a rupt un stâlp. Şoferul Fordului şi pasagerul din dreapta au murit pe loc, iar pasagerul din spate a fost scos cu greutate din caroseria contorsionată de echipajul SMURD. A decedat însă şi el, la scurt timp după accident, datorită multiplelor traumatisme craniene.

 

Evenimentul a stârnit, la vremea respectivă, numeroase comentarii, dată fiind identitatea autorului accidentului, fiul fostului patron al fabricii de ulei Interoil, cunoscut în oraş pentru înclinaţia spre viteză şi spre viaţa de noapte. Mai mulţi martori oculari susţineau că şi la momentul producerii accidentului Vuşcan era băut la volan. De altfel, iniţial, în dosarul lui atât viteza cât şi alcoolemia figurau peste pragul penalului, pentru ca în scurt timp nivelul îmbibaţiei alcoolice să scadă „miraculos” până la zero. De-a lungul a numeroase expertize, viteza s-a diminuat şi ea la doar 72-80 km/h, deşi martorii o aproximau la peste 130 de km/h.

 

Horea Vuşcan a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea pentru ucidere din culpă şi condamnat, în primă fază, de Judecătoria Oradea la 3 ani de închisoare cu suspendare şi plata unor daune morale de 400.000 de euro. Sentinţa lui a fost redusă însă la Tribunalul Bihor, la 2 ani de închisoare cu suspendare şi daune morale de 200.000 de euro. Ultima condamnare, contestată atât de Vuşcan cât şi de familiile victimelor, a fost păstrată de Curtea de Apel Braşov, a cărei sentinţă este definitivă.

 

Tânărul afacerist consideră sentinţa de la Braşov nedreaptă şi pedeapsa prea mare, şi spune că va merge până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a-şi face dreptate, pentru că în România „sentinţele sunt cum sunt”. „32 de kilometri pe oră, cât am avut eu peste viteza legală, nu constituie un motiv bun pentru sentinţa ce am primit-o. Oriunde este un caz similar, sentinţa este alta, cu o amendă mult mai mică, de mii de lei, nu de sute de mii de euro”, a declarat Horea Vuşcan pentru Bihoreanul.ro.

 

Acesta mai spune că nu crede că există vreun tânăr de aceeaşi vârstă cu el, 27 de ani, care să aibă de unde să plătească atâţia bani şi se întreabă dacă sentinţa nu îi vizează cumva pe părinţii săi, singurii care l-ar ajuta să-şi achite această datorie. „E clar că eu nu am banii ăştia, aşa că ar plăti părinţii mei. Eu pot să dau o sumă rezonabilă, nicidecum cât mi se cere, dar oricum nu voi da niciun ban, pentru că există situaţii similare, iar sentinţa este cu totul alta”, pretinde Vuşcan.

 

 

Versiune mobil | completa