Judecătorii orădeni au decis blocarea activităţii de la 1 septembrie şi boicotarea alegerilor prezidenţiale

Judecătorii orădeni au decis blocarea activităţii de la 1 septembrie şi boicotarea alegerilor prezidenţiale

Vicepreşedintele Judecătoriei Oradea, Cristi Danileţ, a declarat pentru Bihoreanul.ro că nu au existat opinii divergente în timpul dezbaterii problemei şi hotărârile au fost luate “aproape în unanimitate” la nivelul tuturor celor trei instanţe.

 

“Am decis să blocăm întreaga activitatea începând de marţi, 1 septembrie, de la ora 8. Singurele cauze pe care le vom mai judeca sunt cele cu arestaţi şi cu minori, precum şi cauzele civile care presupun măsuri de executare silită”, a declarat judecătorul Cristi Danileţ.

 

De asemenea, magistratul a precizat că la proteste aderă şi personalul auxiliar: “Vom întrerupe total inclusiv activitatea cu publicul, la registratură şi arhivă, singura excepţie fiind preluarea de acte”.

 

De asemenea, vicepreşedintele Judecătoriei Oradea a declarat că judecătorii au mai decis şi boicotarea alegerilor prezidenţiale: “Am hotărât să refuzăm asigurarea cu membri judecători a Birourilor Electorale pe durata întregului proces al alegerilor prezidenţiale”.

 

Cristi Danileţ a specificat că blocarea activităţii instanţelor, decisă de judecători, ar fi avut loc şi fără decizia lor, din cauza subfinanţării instanţelor. “Numai la Judecătoria Oradea există 1.000 de adrese netrimise către diverse instituţii ale statului cărora le cerem date pentru diferite procese. Nu au putut fi expediate din lipsă de bani. Astfel, după încheierea vacanţei judecătoreşti, oricum nu puteam relua alte activităţi decât să amânăm procesele, pe care nu le putem judeca în lipsă de informaţii”, a spus Danileţ.

 

Într-un comunicat de presă, ulterior declaraţiilor date de vicepreşedintele Judecătoriei, se arată că judecătorii propun, pentru depăşirea crizei din Justiţie, ca taxele de timbru colectate să rămână la justiţie, iar administrarea banilor instanţelor să nu mai fie făcută de Ministerul Justiţiei, ci de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

 

Versiune mobil | completa