Noul vicepreşedinte al Judecătoriei Oradea arată cum se “rezolvă” repartiţia dosarelor

Noul vicepreşedinte al Judecătoriei Oradea arată cum se “rezolvă” repartiţia dosarelor

Potrivit Cotidianul.ro, o sesizare trimisă Consiliului Superior al Magistraturii de către vicepreşedintele Judecătoriei Oradea, şi în acelaşi timp preşedintele SoJust, Cristi Dănileţ, expune procedura prin care sistemul de repartizare aleatorie a dosarelor civile către judecători poate fi eludat. Astfel, prin intermediul avocaţilor, reclamanţii introduc mai multe cereri în cadrul aceleiaşi instanţe pentru ca, după ce ele ajung la judecătorii competenţi, să decidă pe care magistrat îl preferă. Alegerea se face prin retragerea cererilor de la ceilalţi judecători sau prin suspendarea lor.

 

Reprezentantul SoJust a declarat pentru NewsIn că nu ştie motivele pentru care un anumit judecător este astfel “ales” de către reclamant sau de avocat, dar crede că probabil se datorează unui tratament diferenţiat al părţilor în sala de judecată sau unor soluţii diferite de ale celorlalţi colegi.

 

După cum mai arată Dănileţ, prin această tactică se întăresc suspiciunile în legătură cu corectitudinea anumitor judecători sau cu pregătirea lor. De asemenea, un alt efect este generarea de cheltuieli suplimentare pentru pârât, care este chemat la acelaşi proces, dar în mai multe cauze, pentru a afla că reclamantul şi-a retras cererea.

 

Creşterea statistică a numărului de dosare aflate pe rolul instanţelor este şi ea o consecinţă a practicii descrise de preşedintele SoJust. Unul dintre modurile prin care asemenea situaţii pot fi evitate ar fi, conform lui Dănileţ, refuzul înregistrării mai multor cereri cu acelaşi obiect depuse în acelaşi timp.

 

O altă soluţie ar fi reunirea tuturor cererilor în faţa judecătorului care are de soluţionat cauza cu numărul cel mai mic, dar tot Danileţ adaugă că, în practică, un judecător nu poate cunoaşte cauzele cu care au fost învestiţi colegii săi şi, oricum, până la primul termen de judecată, reclamantul sau avocatul deja află cui i s-a distribuit cauza şi poate să depună în scris cererea de renunţare la judecată.

 

Comisia juridică a CSM a decis transmiterea sesizării SoJust la Inspecţia Judiciară, pentru a fi avută în vedere în eventualitatea unui control tematic, după cum se arată în minuta şedinţei Comisiei juridice din 8 iulie.

 

Problemele justiţiei din România urmează a fi, de altfel, analizate într-un raport emis de către Comisia Europeană.

 

 

Versiune mobil | completa