Orădenii pot cere extrase de Carte Funciară prin Internet

Orădenii pot cere extrase de Carte Funciară prin Internet

Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bihor a lansat, vineri, în premieră naţională, un soft care permite notarilor publici să solicite şi să primească extrase de carte funciară prin Internet.

 

Începând de săptămâna viitoare, bihorenii vor beneficia de servicii de cadastru mai bune şi mai rapide, OCPI lansând un program care facilitează comunicarea online între funcţionarii instituţiei şi notarii publici.

 

Concepută de angajaţii Oficiului, aplicaţia permite transmiterea rapidă a informaţiilor în regim securizat. “Oficiul de Cadastru din Bihor este primul din ţară care face asta. Nu este un produs hightech, nu face foarte multe lucruri, dar ceea ce face ne-a demonstrat că va fi un succes”, a declarat, vineri, la Oradea, Robert Tatu, directorul general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Robert Tatu a mai spus că şi ANCPI lucrează la un produs mult mai complex care urmează să fie implementat, la nivel naţional.

 

Minel Ghincea, directorul OCPI Bihor, a precizat că programul care permite furnizarea informaţiilor de cadastru prin Internet a fost implementat pentru a scurta timpul de aşteptare al solicitanţilor.

 

“Practic, fiecare notar va putea cere informaţia din biroul său, fără să îşi mai pună clienţii pe drumuri după extrase CF. Un angajat al oficiului primeşte cererea, merge în arhivă, verifică datele şi îi răspunde de îndată la solicitare”, a spus directorul. În prezent, 12 notari publici orădeni beneficiază, contracost, de serviciile OCPI.

 

Directorul a mai spus că OCPI îşi va extinde serviciile şi către alţi beneficiari, cum este de pildă Primăria Oradea, astfel încât orădenii să poată solicita extrase CF direct de la ghişeele municipalităţii.

 

Odată cu lansarea softului, a fost inaugurat oficial şi noul sediu al OCPI din strada Armatei Române nr. 2. Clădirea a aparţinut până acum trei ani Ministerului Apărării, care a cedat-o cu titlu gratuit. Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a investit în reabilitatea imobilului 3,6 miliarde de lei vechi, iar lucrările au durat doi ani.

 

 

Versiune mobil | completa