Peştera Câmpeneasca, curăţată de gunoaie

Peştera Câmpeneasca, curăţată de gunoaie

Peste 25 de persoane, salvamontişti, alpinişti, pompieri de la ISU Ştei şi speologi din cadrul clubului Speo - West Arad au intrat la sfârşitul săptămânii trecute în subteran pentru a evacua mormane de gunoaie din peşterea Câmpeneasca, avenul care adăposteşte cea mai mare cascadă subterană din această parte a Europei, de 42 de metri.

 

Înarmaţi cu corzi, căngi şi echipament special de alpinişti, oamenii au coborât în subteran şi au reuşit să scoată 96 m cubi de gunoaie. De la pet-uri, ambalaje, zdrenţe şi până la carcase metalice sau roţi de tractor. Gunoaiele astfel strânse au fost transportate cu două TIR-uri, la groapa de gunoi din Vaşcău.

 

Acum, sala mare a avenului Câmpeneasca e lună şi bec. “Culmea, niciun localnic nu s-a încumetat să ne ajute. Numai copiii din zonă care erau curioşi de ce se întâmplă acolo au mai cărat câte un flacon. Prin această iniţiativă am reuşit scoaterea a nici 10% din gunoaie. Din sală mai sunt cel puţin 2.000 de metri de galerie şi s-a aproximat că la cel puţin 700 de metri de galerie mai sunt PET-uri. Efectiv nu poate nimeni să treacă printre ele”, a declarat pentru Bihoreanul.ro Istvan Nagy, de la Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo, unul dintre participanţii la misiune. “În sala mare a fost ok, dar pe galerie sunt probleme pentru că gunoiul fermentează şi se emit gaze: dioxid de carbon, metan şi hidrogen sulfurat. Nu te poţi băga oricum acolo”, a completat Adrian Marin, vicepreşedintele organizaţiei.

 

Salvamontiştii spun că în unele locuri, gunoaiele s-au cimentat pur şi simplu, existând chiar straturi de PET-uri sau alte gunoaie plantate în pereţi sau tavan, care nu au putut fi scoase. “O ecologizare completă e imposibilă, dar peştera ar fi golită de celelalte gunoaie în circa 6 luni, dacă s-ar lucra câte 8 ore pe zi!”, a spus Nagy.

 

Costurile operaţiunii s-au ridicat la 26.200 lei, bani asiguraţi de către Asociaţia “Environ” din Voluntari, judeţul Ilfov, al cărei preşedinte – Andrei Orban – s-a aflat printre “salvatori”.

 

La misiune a participat şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Voloşeniuc, care a găsit sponsorul amintit şi care chiar în prima zi de lucru şi-a luat “costumul” de alpinist şi a scos din peşteră doi saci de deşeuri. Acesta a precizat că instituţia pe care o reprezintă va elabora un proiect în ceea ce priveşte Peşterea Câmpeneasca, atât pentru ecologizarea ei, cât şi pentru dezvoltarea zonei ca atracţie turistică.

 

“Întâi de toate trebuie lansată o campanie de prevenire, ca locuitorii de pe raza Pârâului Ţarinii (Leheceni, Călugări, Izbuc, Cărpinet), care ajunge în aven, să nu mai arunce deşeurile în apă. Din nefericire, cei din zonă nu au nici măcar containere sau pubele pentru depozitarea gunoaielor. Îi vom ajuta, organizând o licitaţie pentru firme de salubrizare care să asigure transportul deşeurilor la groapa de gunoi. În prima fază, activitatea va fi subvenţionată de CJ, după care cei de la Cărpinet, pe raza căreia se află peştera, vor trebui să îşi intre în mână şi să plătească fiecare familie câte 2, 3 sau 4 lei pe lună”, a declarat vicepreşedintele CJ.

 

Dumitru Voloşeniuc a mai precizat că va discuta şi cu cei de la Direcţia Apelor pentru montarea a două baraje care să împiedice înaintarea către peşteră a gunoaielor care se varsă în pârâu. “Dar va trebui să fim foarte atenţi la acest aspect, ca nu cumva deşeurile să blocheze cele două baraje, iar apa să meargă peste sate”, a mai spus acesta.

 

De reţinut că anul trecut primarul comunei a încercat să facă un contract cu o firmă de salubritate, dar locuitorii nu au fost de acord să plătească circa 5 lei pe familie lunar ca să le fie transportat gunoiul.

 

O nouă campanie de evacuare a gunoaielor din peşteră va avea loc în următoarele săptămâni, în funcţie de evoluţia vremii.

 

Vezi imagini "în acţiune", în galeria de fotografii şi video!

 

 

Versiune mobil | completa