Preşedinte CJ Bihor: Sondajul lui Dragnea privind regionalizarea este unul fabricat

de Adina Oşan, Florin Ciucas

Foto: Mediafax (Razvan Chirita)

Liderul PNL Bihor, Cornel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă la sediul partidului, că sondajul privind regionalizarea, prezentat joia trecută de vicepremierul Liviu Dragnea, este "unul fabricat", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"În urma unor sondaje, făcute nu se ştie unde, nu se ştie când, nu se ştie cu câţi, am aflat că în zona noastră s-a făcut un sondaj de opinie şi că 63,2 la sută dintre oamenii din regiunea nord-vest vor capitala la Cluj şi doar 9,5 la sută vor centru de regiune în Bihor, la egalitate cu Baia Mare. Daţi-mi voie să pun la îndoială veridicitatea acestui sondaj...", a spus Cornel Popa.

Preşedintele CJ Bihor a amintit că atunci când a propus o variantă de regionalizare cu zece regiuni, iar Oradea să fie centru regional pentru regiunea formată din Bihor, Satu-Mare, Sălaj şi Maramureş, acesta a fost bine primit de liderii acestor judeţe.

De asemenea, Cornel Popa a subliniat că niciodată în istorie Bihorul nu a făcut parte dintr-o regiune în care să fie subordonat altui centru.

"Din ce am văzut, din ce discut cu oamenii, nici unu la sută nu ar vrea ca noi să facem parte dintr-o regiune condusă de la Cluj. Dimpotrivă, mulţi îşi leagă speranţele ca Oradea să fie centru de regiune. Niciodată în istorie Oradea nu a făcut parte dintr-o regiune în care să nu fie centru regional. Reiterez asta pentru a se auzi asta dincolo de Carpaţi", a mai spus Cornel Popa.

Liderul PNL Bihor şi-a susţinut din nou propunerea spunând că, de altfel, tendinţa europeană este ca centrul unei regiuni să fie judeţul de graniţă.

"În politica europeană de dezvoltare a regiunilor există această orientare de a pune ca centru regional o unitate administrativ teritorială care este pe vechea graniţă", a afirmat Popa, adăugând însă că "nu trebuie să ne grăbim cu această regionalizare".

Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Braşov, Ploieşti şi Constanţa sunt oraşele considerate favorite pentru a deveni capitalele viitoarelor regiuni de dezvoltare, potrivit unui sondaj realizat la solicitarea autorităţilor şi prezentat în 18 iulie, la Ploieşti, de vicepremierul Liviu Dragnea.

Vicepremierul Liviu Dragnea declara atunci, la Ploieşti, la finalul unei dezbateri ce a avut ca temă regionalizarea şi descentralizarea, că un sondaj de opinie realizat la nivelul tuturor viitoarelor regiuni de dezvoltare arată care sunt oraşele pe care locuitorii din diverse zone ale ţării le preferă pentru a deveni reşedinţe de regiuni.

Potrivit sondajului prezentat de vicepremierul Dragnea, locuitorii judeţelor Bihor, Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Cluj şi Bistriţa-Năsăud susţin în proporţie de 63,2 la sută ca reşedinţa viitoarei regiuni să fie la Cluj-Napoca, pe locul al doilea situându-se municipiile Oradea şi Baia Mare, cu câte 9,5 la sută.

 
Tag-uri:
sondaj
,rgionalizare
,

 

Versiune mobil | completa