Primăria a început lucrările la podul peste Peţa, demolând vechiul pod

Primăria a început lucrările la podul peste Peţa, demolând vechiul pod

Primăria Oradea a început joi lucrările de demolare a podului vechi de pe strada Traian Blajovici (fostă Abatorului) peste pârâul Peţa, după ce în prealabil au fost deviate reţelele electrice şi reţelele de apă şi canalizare. "Până în acest moment s-a decopertat stratul de asfalt, continuându-se cu ridicarea traverselor şi demolarea profilelor de susţinere a podului. În prealabil a fost realizată o pasarelă pietonală în dreptul abatorului, care să asigure temporar, până la construcţia noului pod, accesul pietonilor în piaţa Obor", se arată într-un comunicat.

Pentru ca traversarea pârâului Peţa să devină posibilă, municipalitatea reconstruieşte podul situat în zona de sud a municipiului, în capătul străzii Traian Blajovici (fostă Abatorului). Acest pod asigura legătura între Calea Aradului, străzile Vlădeasa şi Octavian Goga, strada Făgăraşului, dar datorită stării înaintate de degradare, prezenta un real pericol de accidente. Podul nou va asigura circulaţia rutieră şi pietonală între cele două maluri ale pârâului, având în vedere că se va realiza accesul direct din Calea Aradului în drumul de centură, prin prelungirea străzii Traian Blajovici (lucrarea este cuprinsă într-un alt proiect, împreună cu amenajarea de parcări în zona magazinului Real).

Podul va avea două benzi de circulaţie (câte una pe sens) şi trotuare pe ambele sensuri de circulaţie. Totodată, podul va avea lungimea de 20,35 m, lumina podului (distanţa între feţele culeilor) va fi de 7,12 m, iar lăţimea totală va fi de 13,30 m.

Podul se va realiza din structură metalică sub formă de arc, sprijinită pe o fundaţie din beton. Trotuarele se vor încadra spre exterior de grinda de coronament cu secţiunea de 50x50cm, realizată din beton armat. Trotuarele se vor executa cu o structură uşoară, alcătuită dintr-o îmbrăcăminte din beton asfaltic.

Ca lucrări auxiliare, s-au prevăzut scări pe ambele părţi, pentru accesul la revizia infrastructurilor. În zona podului, pe cca. 50 m, albia va fi consolidată cu dale din beton.

Executantul lucrărilor este SC Drumuri Bihor SA, valoarea lucrărilor fiind de 350.485 lei cu TVA, iar durata de execuţie a acestora este de 90 de zile.

"Prin amplasare şi prin legăturile esenţiale pe care le formează în cadrul tramei de trafic din zonă, podul joacă un rol esenţial în fluidizarea circulaţiei, scurtarea distanţelor de parcurs între zonele funcţionale ale oraşului, sporirea siguranţei circulaţiei şi eliminarea blocajelor în punctele cheie din zona Calea Aradului", se mai arată în comunicat.

 
Tag-uri:
pod
,peta

 

Versiune mobil | completa