Războiul plăcuţelor bilingve: Tokes, de gât cu Primăria orădeană

Războiul plăcuţelor bilingve: Tokes, de gât cu Primăria orădeană

Vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a participat la montarea unor plăcuţe în limba maghiară pe străzile Jean Calvin şi Primăriei, plăcuţe ce au mai fost montate în trecut, dar au fost date jos de Primărie. El a spus că demontarea plăcuţelor cu inscripţia maghiară a străzilor din Oradea, ordonată de municipalitate, este o provocare împotriva maghiarilor. "Când nici măcar în sfera simbolică a unei comunităţi naţionale nu se suportă prezenţa noastră este mare bai şi ne reaminteşte de vremurile cele mai întunecoase ale comunismului", a declarat Tokes într-o coferinţă de presă.

După conferinţă, vicepreşedintele PE a invitat jurnaliştii în faţa cabinetului său parlamentar, de pe strada Jean Calvin, unde tinerii din Asociaţia Tineretului Maghiar din Transilvania au montat noi plăcuţe în limba maghiară. Astfel, lângă inscripţia stradală "Jean Calvin" a apărut şi "Kalvin Janos", iar lângă cea cu strada "Primăriei" a apărut "Teleki".

Primăria susţine, însă, că montarea acestora nu este legală deoarece în Ordonanţa 63 din august 2002 se specifică faptul că doar Consiliile Locale stabilesc denumirile străzilor. În Oradea, există o astfel de hotărâre de Consiliu Local care prevede denumirile, a spus, potrivit siteului ebihoreanul.ro, Anca Sas, consilierul primarului Ilie Bolojan.

De altfel, la doar 30 de minute după reamplasarea indicatoarelor, un echipaj al Poliţiei Comunitare Oradea a făcut fotografii şi i-a atras doar atenţia lui Tokes Laszlo că sprijină un act ilegal, respectiv remontarea indicatoarelor cu denumirile istorice. "Eurodeputatul ardelean a răspuns că nici la Timişoara, ceea ce s-a întâmplat, nu s-a întâmplat în cadrul legal existent, motiv pentru care uneori e nevoie să ne folosim de instrumentele nesupunerii civile, subliniind că legile proaste şi antidemocratice se scriu în contradicţie cu practica europeană şi valorile comune", se menţionează într-un comunicat transmis ulterior, de biroul de presă al vicepreşedintelui PE.

 
Tag-uri:
tokes laszlo

 

Versiune mobil | completa