Reprezentanţii unei firme de calculatoare din Sânmartin, anchetaţi pentru evaziune fiscală

Reprezentanţii unei firme de calculatoare din Sânmartin, anchetaţi pentru evaziune fiscală

Ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) Bihor au început urmărirea penală împotriva unui cetăţean maghiar de 42 de ani, din Budapesta, administratorul unei societăţi comerciale din comuna Sânmartin, şi a unui orădean de 40 de ani, angajat la aceeaşi firmă, pe care îi acuză de evaziune fiscală de peste 200.000 de lei, a anunţat, vineri, şeful serviciului, comisarul şef Ioan Brândaş.

 

“În perioada ianuarie-septembrie 2007, în numele unei societăţi cei doi au efectuat achiziţii intracomunitare de componente de calculator în valoare totală de peste 10.000.000 euro, de la furnizori de pe teritoriul Ungariei. După asamblare, calculatoarele au fost exportate prin mai multe societăţi comerciale cu sediul pe raza municipiului Oradea, către firme din Europa”, a explicat şeful SIF Bihor.
Potrivit ofiţerului, nici achiziţiile şi nici veniturile realizate din vânzarea bunurilor nu au fost înregistrate în evidenţele contabile ale societăţii. Mai mult, pentru a împiedica verificările financiar-contabile şi ancheta penală, societăţile respective au fost declarate în stare de insolvenţă, iar unele din documente au fost arse.

 

Până în prezent, poliţiştii au reuşit să identifice una dintre firmele din Budapesta de la care societatea comercială din Sânmartin se aproviziona cu subansamble pentru calculatoare. „Prejudiciul cauzat bugetului general consolidat este, la o primă estimare, de peste 200.000 de lei”, a mai spus Brândaş.

 

 

Versiune mobil | completa