Şeful ITM Bihor susţine că situaţia economică a judeţului dă semne de redresare

Şeful ITM Bihor susţine că situaţia economică a judeţului dă semne de redresare

Inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, Nicolae Hoduţ, a anunţat miercuri că datele pe primul trimestru al anului arată că situaţia economică a judeţului Bihor "a început să intre pe făgaş normal", afirmând că anul trecut, în aceeaşi perioadă a anului, au fost 11.900 de contracte nou încheiate la ITM, iar 17.000 desfăcute. În 2011, în primul trimestru, au fost 19.767 contracte nou încheiate şi doar 13.000 desfăcute, a menţionat el.

Totuşi, în luna martie, ITM a primit notificări de concediere colectivă din partea a 4 primării din judeţ, iar astfel 114 asistenţi personali vor rămâne pe drumuri.

Pe de altă parte, şeful ITM a mai arătat că în cadrul Campaniei naţionale "O zi pe săptămână" în domeniul relaţiilor de muncă, în luna martie, au fost controlaţi un număr de 239 angajatori. Au fost sancţionaţi un număr de 124 angajatori, fiind aplicate un număr de 178 sancţiuni contravenţionale, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 330.500 lei.

Au fost identificaţi un număr de 44 angajatori care practicau munca fără forme legale de angajare, fiind depistate 124 persoane care lucrează fără forme legale de angajare. În acest sens au fost aplicate 43 amenzi în valoare totală de 287.000 lei.

Număr deficienţe constatate: 1.155 fiind dispuse măsuri pentru remedierea acestora. "Deficienţele constatate se referă, printre altele la neîncheierea contractelor individuale de muncă, neîntocmirea actelor de modificare clauze existente în contractul individual de muncă, netransmiterea sau transmiterea târzie a datelor către REVISAL, neîntocmirea corespunzătoare a foilor colective de prezenţă, nerespectarea prevederilor legale cu privire la repausul săptămânal, neîntocmirea fişei postului", a spus Hoduţ.

În cadrul acţiunii de depistare a străinilor angajaţi în mod ilegal, acţiune organizată în cooperare cu Oficiul Romăn pentru Imigrări, în martie 2011, au fost controlaţi un număr de 4 angajatori.

"A fost identificat un angajator care practica munca fără forme legale de angajare, fiind depistate două persoane străine (chinezi) care lucrau fără forme legale de angajare, neavând încheiate contracte individuale de muncă. În acest sens a fost aplicată o amendă în valoare de 6.000 lei", se arată într-un raport al ITM.

Potrivit lui Eugen Cîrmaciu, directorul pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă, în luna martie 2011, pentru neconformităţile constatate a fost sistată activitatea unui număr de 3 instalaţii de muncă, precum instalaţii electrice, gater, tractor dotat necorespunzător pentru exploatări forestiere.

Totodată, au fost înregistrate 8 accidente de muncă, dintre care unul mortal. "A fost vorba de un accident de circulaţie", a spus el.

 
Tag-uri:
itm

 

Versiune mobil | completa