Un avocat orădean şi soţia sa, trimişi în judecată pentru că ar fi ucis-o pe mama femeii

de Adina Oşan, Florin Ciucas

Foto: Mediafax (Andreea Balaurea)

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Curţii de Apel Oradea, procurorul Tiberiu Sighiartău, a anunţat, luni, printr-un comunicat, finalizarea anchetei în cazul avocatului orădean Cosmin Moraru şi a soţiei sale, Krisztina Pazurik, acuzaţi că, în 3 decembrie anul trecut, au ucis-o pe mama femeii, Paraschiva Vilhan, pedagog la Liceul "Ady Endre" din Oradea.

Astfel, cei doi soţi au fost trimişi în judecată - avocatul pentru omor, iar soţia sa pentru complicitate la omor calificat, întrucât între femeie şi victimă există "raport de rudenie apropiată".

Conform sursei citate, probele procurorilor arată că în 3 decembrie 2012 în locuinţa avocatului şi a soţiei sale din Oradea, bărbatul a ucis-o cu violenţă pe soacra sa, Krisztina Pazurik fiindu-i complice.

Ulterior, Cosmin Moraru a transportat şi abandonat cadavrul victimei în apropierea satului Nădar, comuna Spinuş, iar a doua zi, inculpaţii au părăsit România, cu intenţia de a se sustrage urmăririi penale, ajungând în Elveţia, de unde au fost extrădaţi în România, la cererea autorităţilor judiciare române.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Curţii de Apel Oradea, având în vedere faptul că Moraru este avocat.

Parchetul Curţii de Apel Oradea a deschis o anchetă, în 5 decembrie 2012, după ce avocatul orădean Cosmin Moraru, soţia şi soacra acestuia au fost daţi dispăruţi din 4 decembrie, iar potrivit unor surse judiciare cei doi soţi erau suspectaţi că au ucis-o pe femeie şi au fugit.

Potrivit surselor judiciare citate, sesizarea privind dispariţia celor doi soţi a fost făcută iniţial de o cunoştinţă a avocatului, căreia acesta i-a lăsat cheile, cerându-i să schimbe gresia şi să tencuiască locuinţa.

Ulterior, părinţii avocatului au confirmat fuga celor doi, speriaţi că acesta i-a căutat, în 3 decembrie, extrem de agitat, pretinzând că trebuie să plece, deoarece este urmărit şi îi aşteaptă pe el şi pe soţia sa 30 de ani de închisoare.

Sursele citate au afirmat că echipaje de poliţişti şi procurori au făcut primele cercetări în acest caz, găsind urme de sânge în locuinţa soţilor.

De asemenea, poliţiştii au audiat mai mulţi martori, vecini ai avocatului, care l-ar fi văzut pe acesta înainte de dispariţie, cu urme de sânge pe haine şi cărând în spate un sac.

Avocatul din Oradea şi soţia acestuia au fost prinşi în Elveţia şi au fost extrădaţi, după ce Curtea de Apel Oradea a emis pe numele celor doi mandate de arestare în lipsă, pentru omor calificat.

În 14 mai, la marginea unui drum din satul bihorean Nădar, a fost găsit cadavrul unei femei, procurorii stabilind că acesta aparţine soacrei avocatului orădean Cosmin Moraru.

"Parchetul Curţii de Apel Oradea confirmă identitatea cadavrului găsit marţi seară ca fiind al soacrei avocatului Moraru Cosmin, pe numele ei - Vilham Paraschiva", declara la acea vreme, corespondentului MEDIAFAX, procurorul Sebastian Vălean de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea.

Potrivit unor surse judiciare, cadavrul femeii în vârstă de 53 de ani a fost găsit pe acostamentul unui drum, la marginea unui teren agricol, în satul bihorean Nădar, comuna Spinuş. Câţiva trecători au văzut o haită de câini care sfâşiau ceva, iar când s-au apropiat au văzut că este vorba despre un cadavru uman şi au sunat la 112.

Conform surselor citate, corpul era înfăşurat într-o folie, pe cap era tras un sac de nailon, fiind mutilat de animale. Piciorul drept şi o parte din bazin au fost devorate, la fel şi mâna dreaptă, până la umăr, iar o parte din piciorul stâng şi din mâna stângă au fost şi ele mâncate de animale.

"În urma autopsiei s-au găsit urme extrem de dure la nivelul gâtului şi al capului. Are gâtul străpuns de un obiect", au afirmat sursele citate.

Cosmin Moraru era avocat în Baroul Bihor din 1999, iar soţia acestuia, Krisztina, era profesoară la Colegiul Tehnic "Mihai Viteazul".

 
Tag-uri:
avocat
,judecată
,crimă

 

Versiune mobil | completa