Un bihorean a murit după ce ar fi băut Alcofarm

de Andreea Tobias, Florin Ciucas

Dr. Carmen Pantiş, medic-şef al secţiei de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Oradea, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că un bărbat în vârstă de 40 de ani a fost internat, în urmă cu şase zile, având simptome similare cu cele ale pacienţilor intoxicaţi cu spirt sanitar.

"Avea acidoză metabolică severă, a orbit şi a intrat în comă profundă. În încercarea de a-i purifica sângele, s-au făcut patru şedinţe de hemodializă, dar nu a mai rezistat. Absolut toate organele i-au fost afectate iremediabil”, a spus dr. Pantiş.

Sora bărbatului le-a spus medicilor că bărbatul a băut Alcofarm deoarece în localitatea Mierlău acest produs, retras de pe piaţă în cursul lunii mai, încă se mai vinde, astfel că reprezentanţii spitalului au anunţat Direcţia de Sănătate Publică Bihor.

"Am şi trimis o echipă în Mierlău să verifice magazinele şi cafe-barurile din zonă şi totodată am anunţat şi Parchetul Bihor", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Daniela Rahotă.

În luna mai, loţiunea de îngrijire a pielii Alcofarm, care conţine alcool metilic şi care ar fi provocat moartea mai mulţi bihoreni, după ce au băut din ea, a fost retrasă de la comercializare în urma unei anchete a Protecţiei Consumatorilor în Regiunea de Nord-Vest.

Şeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Cluj, Cristian Nicula, declara că produsul, al cărui recipient este similar celui pentru spirt medicinal, conţine alcool metilic şi a fost băut de mai multe persoane din Bihor, care ulterior au murit.

DSP Bihor, care a alertat Centrul Regional de Sănătate Publică din Cluj despre existenţa alcoolului metilic în această loţiune de îngrijire a pielii, informa că suspectează doar o legătură între consumarea acestui produs şi decesul a 19 persoane din 21 intoxicate, procurorii bihoreni făcând o anchetă în acest caz.

"Noi suspectăm, fără a putea fi sută la sută siguri, o legătură între consumul de loţiune cosmetică Alcofarm şi decesul a 19 persoane din cele 21 intoxicate, respectiv mutilarea altor două persoane care în primăvara acestui an au rămas fără vedere şi cu grave disfuncţii renale după ingerarea unor substanţe toxice, rămânând dependente de dializă pentru tot restul vieţii", declara dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.

Conducerea DSP Bihor a anunţat încă din 9 aprilie că în judeţ a avut loc o "explozie" a cazurilor de intoxicări letale cu combinaţii alcoolice din diferite substanţe extrem de nocive, precum alcoolul sanitar, lichidul de frână, lichidul de parbriz şi antigelul. "

Firma producătoare a loţiunii Alcofarm este din Năsăud, însă potrivit Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bistriţa-Năsăud nu mai funcţionează din 2011 şi se află în insolvenţă.

 
Tag-uri:
bărbat
,alcofarm
,deces

 

Versiune mobil | completa