Începe şcoala - cum să "păcăleşti" copilul să înveţe

Începe şcoala - cum să "păcăleşti" copilul să înveţe

În fiecare an, în septembrie, părinţii fac fel de fel de artificii psihologice pentru a-şi pune copilul cu burta pe carte. Metodele sunt ştiute: camera de studiu trebuie să fie ordonată şi izolată de zgomote şi factori care i-ar putea distrage atenţia. Programul de teme, clar stabilit, ţintele şi regulile, clare.

Însă metodele de studiu transmise din generaţie în generaţie nu sunt neapărat cele mai bune. De exemplu, să-ţi ţii copilul într-o cameră protejată de orice zgomote şi departe de fereastra care i-ar putea oferi ceva mai interesant de văzut decât o pagina de manual ar putea să nu fie tocmai productiv, scrie New York Times citând o serie de studii făcute în ultimii treizeci de ani.

Într-un experiment psihologic clasic, realizat în 1978, oamenii de ştiinţă au analizat două grupuri de studenţi care trebuiau să înveţe o serie de 40 de cuvinte în două camere diferite.

O parte dintre ei învăţau într-o cameră fără ferestre, în timp ce ceilalţi studiau într-o încăpere modernă, cu vedere spre curte. Cei care aveau fereastră în cameră s-au descurcat mult mai bine decât cei care n-aveau absolut niciun pretext să fie distraşi de la studiu, au văzut psihologii. De atunci, experimentul a fost repetat, cu acelaşi rezultat, şi în cazul multor alte materii. "Ce credem că se întâmplă este că, atunci când contextul exterior este variat, informaţia este îmbogăţită, ceea ce încetineşte procesul de uitare", a explicat pentru New York Times psihologul Robert A. Bjork, de la Universitatea din California.

Citeşte mai multe pe www.gandul.info

 

 

Versiune mobil | completa