Prognoză Reuters asupra economiei româneşti

Prognoză Reuters asupra economiei româneşti

Creşterea economică va continua în România şi Bulgaria, dar posibilitatea ca avansul să fie oprit brusc de îngheţarea creditării este tot mai mare, în timp ce expunerea leului pe pieţele financiare ar putea afecta capacitatea de plată a împrumuturilor în valută, potrivit unei analize Reuters.

Leul a scăzut cu circa 10% din 12 septembrie, ziua care a precedat falimentul băncii americane de investiţii Lehman Brothers, care a marcat intrarea într-o nouă fază a crizei financiare globale.

Aprecierea valutelor străine, îndeosebi a monedei unice europene, în raport cu leul induce riscuri mari pentru economie, precum majorarea ratelor la creditele în valută.

"Această situaţie ar putea conduce la probleme atât pentru companii, cât şi pentru consumatori, probabil la o prăbuşire a ciclului de creditare în valute străine", potrivit băncii americane de investiţii JPMorgan Chase.

O altă problemă ar fi, potrivit Reuters, majorarea dobânzii creditelor interbancare la 3 luni pe piaţa românească cu 3,5 puncte procentuale din martie până acum. Băncile vestice cu filiale locale furnizează în prezent 70% din finanţarea sistemului bancar local, însă fondurile s-ar putea diminua semnificativ dacă pieţele de credite din vestul Europei nu îşi recapătă dinamismul.

"O criză a creditelor ar avea un impact devastator asupra acestor economii (România şi Bulgaria - n.r.), care s-au bazat în mare măsură pe creşterea pieţei împrumuturilor pentru a-şi finanţa expansiunea", potrivit unui raport al băncii franceze BNP Paribas.

 

Detalii despre criza economică pe Mediafax.ro

 

 

Versiune mobil | completa