Luca: Şcolile bihorene se pregătesc pentru descentralizare

Luca: Şcolile bihorene se pregătesc pentru descentralizare

Într-o conferinţă de presă susţinută duminică la sediul PDL, împreună cu preşedintele Petru Filip, şeful Inspectoratului Şcolar Bihor, Dorel Luca, a vorbit despre reforma propusă de ministrul învăţământului Ecaterina Andronescu.

 

Luca a declarat că în judeţul Bihor descentralizarea va fi un proces dificil, drept pentru care conducerile şcolilor bihorene lucrează deja pentru stabilirea costului standard pe elevi, ca mai apoi să se poată determina şi „încărcarea” pe profesor.

 

„Descentralizarea va fi implica şi orgolii în selectarea personalului și mai ales a conducerii școlilor. În ceea ce priveşte resursele umane, unităţile de învăţământ ar trebui lăsate să-şi stabilească singure criteriile de selectare a personalului, pentru că ele ştiu de ce au nevoie. Referitor la directori, logic ar fi ca aceştia să fie aleşi de consiliile de administraţie ale şcolilor, fără intervenţii de la nivel superior”, a spus inspectorul şcolar general, care s-a declarat sceptic în privinţa modului de implementare a reformei în învăţământ.

 

La rândul său, preşedintele PDL Bihor, Petru Filip, a spus că „în primă fază vor fi multe rateuri”, ţinând cont de specificul local, unde sunt bisericuţe şi cârcotaşi.

 

Cu acest prilej, Filip a criticat şi faptul că Guvernul nu dă destulă autonomie instituţiilor din subordine, mai ales în ceea ce priveşte reducerile de personal. El a precizat că nu este normal ca Exectivul să impună reduceri de personal fără să cunoască specificul local. "Fiecare primărie ar trebui să facă un audit intern şi să vadă norma de încărcare pe om, pentru că fiecare primărie e organizată în stil propriu şi are propriile nevoi", a mai spus şeful pedeliştilor bihoreni.

 

 

Versiune mobil | completa