Pogea le-ar putea prelungi elevilor vacanţa cu zece zile

Pogea le-ar putea prelungi elevilor vacanţa cu zece zile

Elevii vor avea şansa să mai stea încă zece zile în vacanţă urmând a începe anul şcolar abia pe 24 septembrie. Decizia ar putea fi luată mâine în cadrul discuţiilor pe care ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, le va purta cu federaţiile sindicale din învăţământ pentru a stabili planul de măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare.

 

„Ar fi cea mai bună variantă. Decât să luăm zece zile de concediu fără plată în timpul anului şcolar, mai bine să amânăm începerea cursurilor. Măcar copiii să aibă ceva de câştigat din asta, iar materia ar fi mai uşor de recuperat decât dacă am întrerupe orele la mijlocul semestrului. Aşteptăm să vedem ce ne va spune ministrul Educaţiei şi vom discuta această idee cu restul colegilor. Oricum, nu ne poate obliga nimeni să muncim fără bani”, a declarat pentru Gândul Constantin Ciosu, secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale.

 

Propunerea sindicaliştilor vine după ce ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a cerut fiecărui minister în parte să adopte o soluţie pentru a reduce cheltuielile bugetare cu 0,3% din PIB, variantele fiind fie concediul de zece zile fără plată, fie reducerea programului zilnic de lucru de la opt ore la şase ore. În primă fază, reacţia sindicatelor la anunţul făcut de Guvern a fost ameninţarea cu tribunalul, Gheorghe Isvoranu, preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, acuzând Executivul că nu există nicio posibilitate legală de a trimite în concediu forţat bugetarii: „Îmi este greu să cred că angajaţii vor accepta benevol concediu fără plată. Această măsură afectează stabilitatea din sistem şi se pierd drepturi deja câştigate”.

 

La rându-i, preşedintele „Cartel Alfa“, Bogdan Hossu, a declarat că fiecare ordonator de credite poate ajunge la o înţelegere privind reducerea cheltuielilor de personal, fără a fi neapărat nevoie să se recurgă la cele zece zile de concediu fără plată.

 

 

Versiune mobil | completa