Ce poţi cumpăra cu o jumătate de milion de euro: o vilă în Ciorogârla sau un întreg sat medieval din Italia

Ce poţi cumpăra cu o jumătate de milion de euro: o vilă în Ciorogârla sau un întreg sat medieval din Italia

Cu o jumătate de milion de euro cei interesaţi pot cumpăra un întreg sat medieval situat în zona muntoasă a Italiei. Cătunul Valle Piola, situat pe un teren sălbatic şi muntos, în centrul parcului naţional Gran Sasso, din regiunea Abruzzo, a fost scos la vânzare pentru doar 550.000 de euro. Eventualii cumpărători sunt însă avertizaţi că satul - care cuprinde aproximativ 11 clădiri de piatră şi o biserică din secolul al 13-lea pe cale să se prăbuşească - a fost abandonat de 30 de ani şi are nevoie de "puţină muncă" pentru a putea fi locuit, scrie Daily Telegraph.

Cu aceeaşi sumă se poate achiziţiona o garsonieră în districtul londonez Covent Garden. În prezent, în România, cu 550.000 euro poate fi cumpărată o vilă "extra-mobilată", cu două etaje, în Ciorogârla, la mai puţin de 20 km de Bucureşti. Imobilul are o suprafaţă de 600 mp şi se vinde "la pachet" cu un teren 1.000 mp. Clădirea are trei băi, cinci dormitoare, două livinguri şi este dotată cu panouri solare, potrivit unui anunţ publicat pe un site imobiliar.


Singura legătură a cătunului cu lumea - un drum prost

Reprezentanţii consiliului local din zona unde este situat satul Valle Piola, împreună cu un pensionar care deţine câteva dintre clădirile cătunului, l-au scos la vânzare din lipsa fondurilor publice necesare pentru restaurare şi protecţia împotriva vandalilor.
Autorităţile locale doresc un cumpărător care să dea un "suflu nou" cătunului, dar au avertizat că nu au nici cea mai mică idee de cât de mult ar putea costa renovarea integrală a satului.

Lovit de furtuni de zăpadă în timpul iernii şi "prăjit" de soare în timpul verii lungi şi secetoase, Valle Piola este situat într-un amfiteatru natural, înconjurat de Munţii Apenini, scrie Daily Telegraph.
Cele mai apropiate aeroporturi sunt Ancona, Perugia şi Pescara.

Primele însemnări despre cătun datează încă din 1059, dar în ultima vreme zona a suferit o severă depopulare, odată cu declinul activităţii tradiţionale din zonă privind creşterea oilor.

Primul lucru pe care orice potenţial investitor ar trebui să îl abordeze este modul de acces în zonă, sunt de părere autorii articolului. Singura legătură a satului Valle Piola cu lumea exterioară este un drum prost, care şerpuieşte prin cătun.
Italia are multe sate de deal abandonate, dar, datorită locaţiei sale şi a arhitecturii unice, localnicii spun că Valle Piola este precum o bijuterie deosebită.

"Este un loc frumos, o adevărată bijuterie, iar toate clădirile sunt făcute din piatră din zonă" , a declarat pentru Daily Telegraph Daniele Palumbi, primarul din Torricella Sicura, un oraş vecin. "Nu putem face o estimare a sumei ce ar trebui investite pentru a face casele locuibile. Totul depinde de cumpărător, care va trebui să vină cu un plan", a spus Palumbi.

"A existat interes din partea potenţialilor cumpărători în Italia, dar nimic din străinătate până acum, deoarece nu a fost pe larg mediatizat", a conchis Daniele Palumbi.


Una dintre cele mai scumpe vile din Bucureşti, de 17 ori mai scumpă decât cătunul italian

Gândul a scris recent despre cele mai scumpe proprietăţi rezidenţiale din Capitală, scoase la vânzare, pentru care proprietarii vor să obţină o sumă cumulată de 23 de milioane de euro.

Conform unor anunţuri publice de vânzare, pentru un imobil de 25 de camere, situat în apropiere de Calea Victoriei şi în care a funcţionat, înainte de anii 90, un institut de cercetare, proprietarul cere 8,5 milioane de euro.

Un alt imobil, de data aceasta o casă din Corbeanca, este scosă la vânzare de proprietar pentru o sumă de peste 6 milioane de euro, adică de peste 10 ori mai mare decât satul italian scos la vânzare.

 

 

Versiune mobil | completa