Est-europenii care EMIGREAZĂ în MAREA BRITANIE vor putea cere AJUTOARE de 1.130 de EURO/LUNĂ, plus LOCUINŢE

Est-europenii care EMIGREAZĂ în MAREA BRITANIE vor putea cere AJUTOARE de 1.130 de EURO/LUNĂ, plus LOCUINŢE

Marea Britanie riscă un nou influx de imigranţi, care ar putea cere ajutoare de până la 1.130 de euro pe lună, scrie Daily Mail.

Asta pentru că, începând de duminică, se va elimina legea care interzice imigranţilor est-europeni să ceară ajutor de şomaj, casă şi scutiri de la taxe, fără să fi lucrat minimum un an în Regatul Unit.

Legea iniţială a fost adoptată în 2004 şi expiră duminică

Criticii legii spun că relaxarea acesteia va atrage cetăţeni din şapte state ex-comuniste şi îi va încuraja să rămână pe cei peste un milion de imigranţi veniţi deja în Marea Britanie, din aceste ţări. Statele la care se face referire sunt: Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, Cehia, Slovenia şi Slovacia.

Când aceste ţări au intrat în UE, în 2004, cetăţenii lor nu aveau voie să ceară ajutoare, locuinţe sau scutiri de la taxe decât după ce lucrau timp de un an pe teritoriul Marii Britanii. Legea era prevăzută, însă, doar pentru o perioadă de tranziţie de şapte ani, în care respectivele state să se adapteze la normele Uniunii Europene.

Duminică, această perioadă va expira, astfel că polonezii, cehii, slovacii şi ceilalţi vor fi trataţi exact ca britanicii. Ei vor putea să ceară cele trei beneficii imediat, în următoarele condiţii: îndeplinesc cerinţele din ţările lor pentru acordarea de ajutor de şomaj, îşi caută de muncă şi locuiesc în Marea Britanie.

Polonez: M-aş muta şi mâine în Marea Britanie
Cele şapte ţări menţionate mai sus tind să fie mai sărace decât naţiunile din Europa occidentală, iar salariile şi ajutoarele sunt "mai puţin generoase", explică sursa citată. "Eliminarea acestei legi îi va face pe polonezi să se simtă ca acasă în Marea Britanie, de unde nu vor pleca niciodată", explică profesorul Krystyna Iglicka, expert în migraţie de la Centrul pentru Relaţii Internaţionale din Varşovia.

"M-aş muta şi mâine în Regatul Unit, dacă ajutoarele de la stat ar egala salariul pe care îl primesc aici, de 510 euro lunar", a declarat un barman polonez de 20 de ani.

"Ajutorul de şomaj din Marea Britanie e mai mare decât salariul din Ungaria şi mi s-a spus că pot primi banii de cum ajung acolo", spune şi o tânără de 22 de ani din Budapesta. "Deocamdată, nu intenţionez să fac asta, dar ar fi bine să existe o astfel de securitate financiară", continuă fata, care spune că, dacă ar fi nevoie, ar putea lucra drept îngrijitoare sau bonă în Londra.

Imigranţii costă statul britanic 34 de milioane de euro pe an

De la extinderea UE din 2004, Marea Britanie a cunoscut cel mai mare val de imigrări din istoria ţării, în ciuda estimărilor de atunci, care spuneau că vor veni maximum 13.000 de cetăţeni străini.

Home Office, departamentul britanic pentru imigraţii, spune că nu se poate estima numărul imigranţilor care vor veni în ţară, după schimbarea legii, dar precizează că aceştia ar costa statul în jur de 34 de milioane de euro. Această sumă ar fi echivalentă unui număr de 30.000 de imigranţi.

Autorităţile britanice spun că schimbarea legilor nu va însemna, pur şi simplu, că oamenii pot veni în Marea Britanie să ceară bani şi locuinţe, pentru că vor fi "teste stricte". Însă legea a trebuit revizuită, pentru a fi în conformitate cu normele UE în ceea ce priveşte libertatea de mişcare.

Un sondaj făcut printre cetăţenii britanici a relevat că 80% dintre aceştia cred că străinii care sunt în stare să lucreze, dar sunt şomeri de peste un an, ar trebui să presteze muncă în folosul comunităţi. De asemenea, jumătate dintre britanici cred că ajutoarele sunt "prea generoase".

Ce părere au britanicii de beneficiile de care se vor bucura şi imigranţii

Noua lege nu i-a lăsat indiferenţi pe britanici, nemulţumiţi că peste numai câteva zile vor fi egali cu imigranţii est-europeni.

"OK, deci câţi dintre britanici au cerut locuinţe şi ajutor de şomaj în Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Republica Cehă, Slovacia sau Slovenia?'', scrie Andy Lincs un comentariu la articolul din Daily Mail. "Strămoşii noştri trebuie să se fi rostogolit în morminte dacă ar vedea asaltul pe care l-am permis pe ţărmurile noastre", adaugă acesta nemulţumit.
"Pleava care ne-a condus ne-a distrus", scrie un alt utilizator, care se recomandă "Angry Brit" (Britanicul furios). "Cred că e dezgustător faptul că britanicilor care muncesc din greu le sunt tăiate din fonduri, cum este indemnizaţia de creşterea copilului, din care nu se va acorda decât 70 la sută", scrie Charlotte, mamă a doi copii. Femeia critică modul guvernului britanic de a gestiona banii.

 

 

Versiune mobil | completa