Germania şi Austria le deschid porţile muncitorilor din Est. Vor fi peste 150.000 de locuri de munca

Germania şi Austria le deschid porţile muncitorilor din Est. Vor fi peste 150.000 de locuri de munca

Deschiderea completă a pieţei muncii din Austria pentru ţările membre UE din Europa de Est va conduce la intrarea pe teritoriul său a 40.000-50.000 de lucrători în doi ani, a declarat ministrul austriac al muncii Rudolf Hundstorfer, relatează AFP.


Germania, care va lua măsuri similare cu cele ale Austriei, se aşteaptă la intrarea a cel mult 100.000 de muncitori în următorii ani.

Aşteptările privind migraţia forţei de muncă contrastează cu ceea ce s-a întâmplat în 2004, când Marea Britanie şi-a deschis piaţa forţei de muncă. Atunci ţara a fost "invadată" de circa 2 milioane de est-europeni, majoritatea polonezi. "Cifra la care ne aşteptăm este de maximum 25.000-26.000 de persoane care vor încerca să intre pe piaţa muncii" din Austria în fiecare an, în următorii doi ani, a declarat Hundstorfer. Aceştia ar urma să vină în special din Cehia, Slovacia şi Ungaria, vecinii Austriei.


În aceste ţări, numai 0,4% din populaţia activă se declară dispusă să emigreze sau să facă naveta pentru a lucra în Austria, mai ales în regiunile limitrofe, ceea ce sugerează că a doua opţiune ar putea fi preferată.
O altă ţară vecină, Slovenia, profită, de asemenea, de deschiderea pieţei muncii în UE, dar nu reprezintă decât o parte neglijabilă din imigraţia potenţială, din cauza populaţiei sale puţin numeroase - două milioane de locuitori - şi a situaţiei sale economice mai bune decât a celorlalte şapte ţări vizate, a precizat Klaus Nowotny, care a condus studiul cu privire la impactul deschiderii pieţei muncii. De la extinderea Uniunii Europene, în 2004, către est, Austria şi-a deschis doar parţial piaţa muncii pentru aproximativ 60 de meserii unde exista o lipsă de forţă de muncă. "Austria s-a pregătit bine pentru această deschidere", a subliniat Hundstorfer, făcând aluzie la legea împotriva dumpingului social, adoptată pentru garantarea nivelului salariilor.


Dintre toate ţările vizate, Germania se dovedeşte în mod clar cea mai atractivă prin mărimea pieţei muncii şi din motive geografice, mai subliniază studiul.
Deşi guvernul de la Varşovia estimează că circa jumătate de milion de polonezi vor trece în Germania pentru a munci, analiştii sunt de părere că aceste cifre sunt exagerate pentru că spre deosebire de Marea Britanie, în Germania şi Austria est-europenii se vor lovi de mai multe bariere.


Printre cele mai importante dintre acestea se află limba. Deşi geografic Germania este mai aproape de Europa Centrală şi de Est decât Marea Britanie, studenţii şi elevii din regiune învată la şcoală în special limba engleză, ceea ce şi explică parţial exodul către Marea Britanie. "Fără să cunoască limba nu vor avea nicio şansă să îşi găsească un loc de muncă sau le vor găsi doar pe cele mai proaste", spune Artur Ragan, purtătorul de cuvânt al filialei din Poznan, Polonia, a firmei de recrutare Work Express. "Angajatorii nu se vor apuca să înveţe poloneza sau să facă scheme pentru a se face înţeleşi."

De asemenea, calificările profesionale ale muncitorilor din Europa de Est nu vor fi recunoscute automat în Germania şi Austria, ceea ce i-ar putea descuraja pe muncitorii supracalificaţi, chiar dacă ştiu germana.
Deşi se aşteaptă ca impactul să fie limitat, deschiderea pieţei forţei de muncă vine într-un moment bun pentru Germania, a cărei economie creşte într-un ritm alert ajutată de exporturi.
Aici şomajul a atins valori minime istorice (7,1%), iar companiile din multe sectoare se confruntă cu un deficit de angajaţi. Compania de consultanţă McKinsey a publicat anul trecut un raport care atrăgea atenţia că până în 2020 Germania ar putea avea un deficit de două milioane de muncitori calificaţi pentru a completa locurile de muncă disponibile.
Industria high-tech, telecomunicaţiile, producţia şi serviciile au nevoie deja de oameni. Asociaţia Federală pentru Tehnologia Informaţiei, Telecomunicaţii şi New Media, care se ocupă cu organizarea industriei high-tech, a anunţat că numărul de membri ai acesteia s-a micşorat cu 28.000 de muncitori calificaţi.


Sectorul sănătăţii este şi el în dificultate. "Până în 2030 vom avea nevoie de mai mult de un million de angajaţi care să aibă grijă de persoanele în vârstă", a declarat Bernd Tews, director al Asociaţiei Federale de Îngrijire Privată.

 

 

Versiune mobil | completa