Guvernul pregateste noi concedieri. Va fi jale la CNADNR şi CFR. Şi din Finante vor pleca peste 2.000 de oameni. Câţi bani primesc angajaţii disponibilizaţi?

Guvernul pregateste noi concedieri. Va fi jale la CNADNR şi CFR. Şi din Finante vor pleca peste 2.000 de oameni. Cati bani primesc angajatii disponibilizati?

Guvernul pregateste noi concedieri in sectorul minier, energetic si de aparare, dar va reintroduce plata venitului lunar de completare pentru angajatii disponibilizati. In schimb, ajutorul financiar va fi sistat daca beneficiarul refuza alt loc de munca pe motiv ca salariul este prea mic.

Dupa ce anul trecut, Guvernul a decis ca persoanele disponibilizate din companiile de stat sa nu mai beneficieze de un venit lunar de completare, acum reintroducere acest ajutor, "in incercarea de a evita convulsii sociale de durata urmare a disponibilizarilor", au declarat surse oficiale.Venitul lunar de completare este stabilit odata cu indemnizatia de somaj si este egal cu diferenta fata de salariul individual mediu net pe ultimele trei luni inainte de concediere, pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care a fost efectuata concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica, si nivelul indemnizatiei de somaj.

Durata de acordare a venitului minim de completare va fi de asemenea similara cu cea valabila pana anul trecut, inainte de anularea ajutorului, respectiv de 20 luni pentru persoanele care au o vechime in munca de pana la 15 ani, 22 luni pentru salariatii cu o vechime cuprinsa intre 15 si 25 de ani si 24 luni pentru o vechime in munca de peste 25 de ani.In ce conditii poti pierde acesti bani
Plata venitului lunar de completare va fi insa sistata daca persoana concediata refuza un loc de munca pe motiv ca salariul este egal sau mai mic cu acest venit sau daca nu participa la programe de reconversie profesionala. Refuzul locului de munca va fi acceptat doar daca se bazeaza pe motive de sanatate dovedite prin certificat medical.


Cate persoane urmeaza vor fi disponibilizate
Vor primi acesti bani toti angajatii din domeniul minier care urmeaza sa fie concediati in intervalul 2011-2018, cu o crestere a cheltuielilor bugetului de somaj cu 84,6 milioane lei in 2011, cu 102,2 milioane lei in 2012, cu 63,6 milioane lei in 2013, cu 43,5 milioane lei in 2014, cu 30,8 milioane lei in 2015, cu 18,8 milioane lei in 2016, cu 8 milioane lei in 2017 si cu 6,8 milioane lei in 2018. Surse oficiale sustin ca din sectorul minier ar urma in acest an sa fie disponibilizati "cateva sute" de salariati, posibil peste 500 persoane. Presedintele Federatiei Nationale Mine Energie, Marin Condescu, a declarat insa, la sfarsitul anului trecut, ca un numar de 4.290 angajati dintr-un total de aproape 19.000 salariati de la unitatile miniere si energetice din Oltenia ar urma sa fie concediati de la 1 martie 2011, conform propunerilor formulate de administratie.


Vezi unde se vor face concedieri

Tot din acest document aflam si ce salarii medii se vor incasa in ministere. Discrepantele sunt uluitoare. Daca la Externe sau la Dezvoltare lefurile depasesc 4000 de lei pe luna, in Finante raman de aproape 3 ori mai mici. La inceputul anului viitor, in Ministerul de Interne vor lucra 150.000 de oameni cu 8500 mai putini ca pana acum. Reduceri substantiele de posturi s-au facut insa si la Agricultura, Educatie sau Aparare. Mai mult, din Ministerul de Finante vor pleca pana de sarbatori inca 200 de persoane, iar Gheorghe Ialomitianu da de inteles ca disponibilizarile nu se opresc aici.


Se face curatenie generala si la Transporturi. Aici vor ramane 720 de salariati. In CNADNR este de-a dreptul jale, pentru ca de acolo dispar mii de angajati. Aici intra si sectorul feroviar. Singurul minister care are aprobare sa isi suplimenteze posturile este cel de Justitie. Aici vor fi angajati inca 110 oameni. In privinta lefurilor, unii bugetari vor fi mai egali decat ceilalti.

Cele mai mari salarii medii, de peste 6600 de lei, raman la Ministerul de Externe. Urmeaza angajatii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cei din Consiliul Suprem al Magistraturii, Curtea Constitutionala si Ministerul Turismului si Dezvoltarii. In continuare, cele mai mici castiguri vor fi la Ministerul de Finante, in jur de 1400 de lei. Urmeaza apoi ministerele sociale: Sanatate, Educatia si Munca, unde bugetarii vor fi platiti aproape la fel de prost ca pana acum.

 

 

Versiune mobil | completa