INTERVIU CU MUGUR ISĂRESCU. Primeşti salariul în lei? Află aici ce "măsuri speciale" vrea să ia BNR

INTERVIU CU MUGUR ISĂRESCU. Primeşti salariul în lei? Află aici ce "măsuri speciale" vrea să ia BNR

BNR pregăteşte măsuri speciale, cel mai probabil prudenţiale, de descurajare a creditării în valută pentru persoanele cu venituri în lei, în linie cu tendinţa de reglementare existentă la nivel european, a declarat guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

"În primul rând, creditul în valută ar trebui să fie destinat exportatorilor, cărora nu le dai credite în lei, celor care fac investiţii străine, aici nu avem nicio grijă pentru dezvoltarea acestui credit, cu atât mai mult cu cât schimburile comerciale ale României nu numai că au o evoluţie pozitivă, dar sunt principala locomotivă a ieşirii din criză", a declarat guvernatorul băncii centrale, într-un interviu acordat Mediafax.

El a arătat că exportatorii şi cei care fac investiţii străine sunt protejaţi împotriva riscului valutar, iar BNR nu are niciun motiv să descurajeze creditarea în valută pentru aceşti debitori. "Apare însă problema debitorilor neprotejaţi, a populaţiei care câştigă în lei. Aşa cum apare în comunicat (transmis de BNR săptămâna trecută după şedinţa de politică monetară - n.r.), pentru acest sector de creditare în valută pregătim măsuri speciale de descurajare a creditării în valută. Nu pentru toată populaţia, întrucât dacă are câştiguri în valută, atunci de ce să descurajăm?! Ne înscriem în orientarea europeană. La nivel european, inclusiv pornind de la experienţa României, s-au degajat câteva linii de acţiune", a afirmat Isărescu.

Detalii, pe GÂNDUL

 
Tag-uri:
mugur isarescu
,inteviu
,

 

Versiune mobil | completa