Nu mai trecem la EURO in 2015. Guvernul muta tinta peste 2 ani

Nu mai trecem la EURO in 2015. Guvernul muta tinta peste 2 ani

Guvernul a renuntat la data de 1 ianuarie 2015 ca obiectiv pentru adoptarea monedei euro. Potrivit noului plan, s-a decalat cu doi ani intrarea in mecanismul european al ratelor de schimb.

Termenul estimat pentru intrarea Romaniei in ERM-II a fost introdus in proiectul programului de convergenta pentru perioada 2011-2014, document obtinut de Mediafax si pe care Executivul urmeaza sa il transmita Comisiei Europene.

In proiectul noului program de convergenta sunt mentinute aceleasi argumente de continuare a reformei, dar se estimeaza doar ca intrarea in ERM-II se va produce "in perspectiva anilor 2013-2014", fara nicio referire exacta la momentul adoptarii euro.

Angajare 100% sigura. CV de senzatie scris de un englez de 29 de ani

Intrarea in ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, este etapa premergatoare aderarii la zona euro.

Inainte de a intra in zona euro, o tara trebuie sa respecte criteriile economice incluse in Tratatul de la Maastricht, respectiv sa se afle timp de doi ani in ERM-2, in cadrul caruia moneda nationala sa fluctueze intr-un intervalul de plus-minus 15% fata de euro.

De ce este bine sa trecem la Euro

In momentul adoptarii monedei unice nu mai exista notiunea de "valuta" in momentul nevoii unui credit, de exemplu. Atat salariile romanilor, cat si imprumuturile, preturile, costurile de zi cu zi vor fi in aceeasi moneda, eliminand astfel factorul "risc valutar" din grijile zilnice.

Ce pierdem daca aderam la Euro

Daca am trece la moneda unica, ca stat ne-am consolida datoria publica si ne-am obliga sa o platim la valoarea ei reala. Adica nu mai putem apela la parghia devalorizarii monedei nationale, pentru a obtine anumite avantaje pe termen scurt sau mediu. Cursul de schimb la care se fixeaza conversia intre moneda nationala si euro poate produce daune serioase statului. De exemplu, Germaniei si Italiei, care si-au supraevaluat putin monedele in momentul preluarii euro, le-au trebuit ani de zile ca sa corecteze greseala.

Care sunt criteriile si conditiile

Criteriile de convergenta avute in vedere sunt doar cele nominale: stabilitatea cursului, inflatie scazuta, dobanzi apropiate de cele ale tarilor din zona euro, deficit bugetar si stoc al datoriei publice moderate.

Cu alte cuvinte, economia noastra trebuie sa rezoneze cu cele avansate, din Vest, ale Germaniei sau Frantei.

Iata cele cinci criterii

• un deficit bugetar de maximum 3% din PIB;

• o datorie publica de maximum 60% din PIB;

• o rata a inflatiei care sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5% media inflatiei celor mai "bune" trei tari din anul precedent;

• dobanzi nominale la datoria pe termen lung (10 ani) care sa nu depaseascacu mai mult de 2% media dobanzilor celor mai "bune"trei tari din punct de vedere al inflatiei;

• participarea pentru cel putin 2 ani in ERM-2 fara devalorizari unilaterale. ERM-2 este Mecanismul Cursului de Schimb, adica un aranjment pentru cursul de schimb in care o moneda are o paritate centrala fata de euro, iar cursul de schimb nu poate fluctua fata de aceasta paritate cu mai mult de 15%, in sus sau in jos.

 

 

Versiune mobil | completa