România este în Top 5 scumpiri la carburanţi în UE. Motorina din Luxemburg, mai ieftină decât cea locală

România este în Top 5 scumpiri la carburanţi în UE. Motorina din Luxemburg, mai ieftină decât cea locală

Primele trei luni ale anului au adus şase scumpiri ale preţurilor la carburanţi, astfel că România a avansat de la coada clasamentului european în ceea ce priveşte preţul unui litru de motorină, devenind o piaţă mai scumpă decât cea din Luxemburg sau din Polonia. Luxemburgul nu are rezerve de petrol, iar producţia de ţiţei din Polonia este de peste trei ori mai mică în comparaţie cu cea din România.

Totodată, statisticile europene din perioada 03.01.2011-28.03.2011 arată că România s-a clasat în topul primelor cinci scumpiri aplicate preţurilor la pompă din cadrul tuturor celor 27 de state membre.

Astfel, în această perioadă România a avut a cincea cea mai mare scumpire la benzină la nivel european de circa 7% în euro pe litru şi de circa 10% pe litrul de motorină în perioada 03.01.2011-28.03.2011, aceasta fiind a patra cea mai mare scumpire la nivel european.

Creşterile de preţ calculate pornind de la statisticile Comisiei Europene sunt aproximativ similare cu cele calculate în euro pornind de la preţurile de referinţă afişate de Petrom, liderul pieţei de profil. Astfel, în perioda 01.01.2011-17.03.2011, preţul pe litrul de benzină a crescut în euro cu peste 6%, iar cel de motorină s-a scumpit cu 9,4%. În lei procentele sunt mai mici, ţinând cont mai ales de aprecierea puternică a leului în comparaţie cu moneda europeană din ultima perioadă.

Creşterile de preţ, care au dus unele sortimente de caburanţi până aproape de pragul de 6 lei pe litru, au fost făcute de petrolişti chiar şi în condiţiile în care cererea de benzină şi motorină s-a situat în continuare pe o pantă descendentă. Cererea de carburanţi a înregistrat o scădere de până la 5%. Cu toate acestea preţurile au continuat să crească pe fondul nivelului record atins de cotaţiile petroliere ca urmare a conflictelor din nordul Africii. .

Potrivit celor mai recente date, un litru de benzină premium fără plumb costă 5,12 lei pe litru, iar unul de motorină poate fi achiziţionat din benzinăriile Petrom cu 5,15 lei pe litru. Aceasta sunt preţuri de referinţă, preţurile din staţii putând să varieze cu Ă/- 5%.

Cele mai mari companii petroliere active pe piaţa locală sunt Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL şi Eni. Aceste companii controlează peste 90% din vânzările de carburanţi, restul fiind acoperit prin intermediul a circa 600 de benzinării particulare. În total, în România sunt prezente peste 2.000 de benzinării.

 

 

Versiune mobil | completa