ROMÂNII AU TALENT. Cei 200 de tineri care vor să construiască roboţii viitorului. REPORTAJ MULTIMEDIA

ROMÂNII AU TALENT. Cei 200 de tineri care vor să construiască roboţii viitorului. REPORTAJ MULTIMEDIA

Viorel Spînu îşi face din palme portavoce. "Dacă nu se aude până în spate, ridicaţi mâna!" Sala în care îi învaţă pe studenţi să construiască roboţi e plină, ba chiar se întâmplă ca lumea să stea şi în picioare. Vin puştani de liceu, studenţi la Automatică şi chiar bunici trecuţi de 60 de ani. Unii au fost la întreceri internaţionale de roboţi, dar pe alţii îi apucă transpiraţiile atunci când au de schimbat un bec. Cursul e gratis, iar uşa e deschisă pentru toată lumea. "Sperăm să compensăm lipsa de practică din şcoală", spune Constantin Crăciun, cel care a venit cu ideea întâlnirilor.

Practică pe roboţi de 400 de lei bucata

Du câteva săptămâni în urmă, aproape nimeni din sală nu ştia cum se ţine în mână pistolul de lipit, deşi mulţi sunt studenţi la Automatică sau la Calculatoare.Acum, după o lună de muncă, pot să le explice roboţilor cum să evite obstacole, o caracteristică vitală pentru maşinăriile care intră în mine să salveze oameni sau pentru utilajele folosite de japonezi la Fukushima.
Viorel Spînu le-a adus până acum cursanţilor săi zeci de roboţi, care costă până la 400 lei bucata, o sumă uriaşă pentru facultăţile româneşti de pe care cade tencuiala şi care îi aşteaptă pe studenţi cu băncile rupte. Pentru că a trecut şi el prin Politehnică, Spînu s-a simţit obligat să facă ceva pentru aceşti tineri. A reuşit să-şi încropească un magazin online de electronice, şi aşa le aduce cursanţilor aparate din străinătate, pe care să experimenteze. Nu cere niciun ban pentru asta. A fost şi el student şi ştie cum stă treaba.
Pasiunea pentru roboţi e scumpă. Mai scumpă decât bursa.

Afla de pe gandul.info cum se programeaza un robot

 

 

Versiune mobil | completa