Blestemata Macbeth

Blestemata Macbeth

Lady Macbeth este o eroină atât de malefică încât a băgat spaima în lume. Actorii, regizorii sau scenografii evită chiar să-i pronunţe numele, de teamă să nu li se întâmple o nenorocire.

 

După ce mulţi au murit subit, piesa e considerată una din cele mai negre semnate de Shakespeare. Joi se va juca şi pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, în interpretarea trupei Iosif Vulcan, căci repetiţiile au decurs fără accidente.

 

Mobilizare totală

 

În premieră, teatrul orădean lucrează cu un regizor georgian. Andro Enukidze a fost ochit la un festival de directoarea artistică Elvira Platon-Rîmbu. Când l-a întâlnit a doua oară, i-a şi făcut oferta de colaborare. “Atât regizorul Andro Enukidze, cât şi scenograful Aivengo Celidze, georgian şi el, sunt foarte buni, au obţinut numeroase premii internaţionale”, spune actriţa.

 

Din distribuţie fac parte nu mai puţin de 21 de artişti. Protagoniştii sunt Richard Balint şi Elvira Platon-Rîmbu, alte roluri importante revenind actorilor Sebastian Lupu, Angela Tanko, Şerban Borda, Mariana Vasile, Denisa Vlad, Alexandru Rusu, Eugen Ţugulea, Tiberiu Covaci sau Pavel Sîrghi. Era cât pe ce ca trupa să nu facă faţă numeric, aşa că unii joacă două-trei roluri.

 

Tragedie mitică

 

Deşi e cea mai scurtă tragedie shakespeariană, Macbeth e o piesă complexă, iar criticii o consideră cea mai neagră a dramaturgului englez. Trei vrăjitoare îi ursesc scoţianului Macbeth destinul, iar ambiţia bărbatului de a deţine puterea merge până acolo încât, împins de soţie, îşi ucide regele. Crima generează evenimente în lanţ, cei doi fiind conduşi pe un tărâm fantasmagoric. Cu timpul, Macbeth se supune profeţiilor, iar soţia sa se transformă ea însăşi într-un spirit malefic.

 

În istorie, şi piesa şi-a câştigat o reputaţie macabră. Se zice că Shakespeare ar fi scris vrăji adevărate, pentru că nu o dată în teatrele unde piesa a fost jucată s-au întâmplat accidente stranii. Laurence Olivier era să moară după ce o bucată de decor s-a prăbuşit lângă el. Ca să scape de blestem, când ieşea de pe scenă, Michael York părăsea imediat clădirea teatrului, o ocolea de trei ori, scuipa peste umeri şi rostea o înjurătură.

 


Nici România n-a fost ocolită: la Opera din Bucureşti, chiar la începutul acestui an, trei instrumentişti şi-au rupt mâna, iar un corist a murit lovit de maşină pe trecerea de pietoni. Motiv pentru care mulţi artişti evită să pronunţe numele, folosind denumirile MacBee, The Scottish Play (adică Piesa Scoţiană) ori Mr. and Mrs. M.

 

Oradea protejată

 

După şase săptămâni de repetiţii, orădenii n-au avut niciun ghinion, iar asta mulţumită unui şiretlic: aici, blestemele adevărate nu sunt rostite deloc. “E o piesă despre rău, deci atrage răul. Chiar am discutat acest aspect cu regizorul. Ne-a spus că, scoţând o parte din textele vrăjitoarelor, ghinionul nu se va mai produce”, povesteşte Elvira Platon-Rîmbu pe un ton serios. Actriţa are încredere că premiera de la Oradea va fi una reuşită, pentru că gândurile bune aduc doar gânduri bune…

 


 

HAI LA TEATRU!
Cum îţi iei bilet

 

Premiera Macbeth are loc joi seară, de la ora 19, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Biletele, în valoare de 20 de lei, se pot achiziţiona de la Teatru, începând de marţi, zilnic între orele 10-13 şi 17-19.
Orădenii pot şi să-şi facă rezervări la numărul de telefon: 0259-436 592, sau pe pagina de internet www.teatruloradea.ro.

 

Vezi fotografii de la repetiţii, în galeria de imagini!

 

 

Versiune mobil | completa