Dealul care “coboară” în sus

 

Dealul de la intrarea în Vârciorog este deja celebru printre şoferi. Locul pare să sfideze toate legile fizicii.

 

În fiecare week-end, la orice oră din zi, cel puţin trei conducători auto îşi opresc aici maşinile şi le scot din viteză. Apoi tresar când văd că vehiculele o iau singure din loc. În sus, spre vârful dealului!

 

X Files de Bihor

 

Dealul nu se deosebeşte cu nimic de alte locuri din zonă. Flancat în partea stângă de un şir de boscheţi iar în dreapta de fundaţia unei sonde, drumul coboară către centrul comunei în linie dreaptă. Şoferii care vin de la Oradea ca să vadă “minunea” opresc şi, la baza dealului, întorc autovehiculele cu faţa către vârf. “Nu trebuie să faci nimic. E destul să scoţi maşina din viteză şi să trânteşti uşa mai tare, că porneşte singură şi merge în sus, în loc să meargă la vale”, povesteşte un orădean.

 

BIHOREANUL a verificat şi a constatat acelaşi lucru. Scoasă din viteză, maşina s-a urnit din loc, iar conducătorul auto a trebuit să fugă după ea ca să nu treacă pe contrasens. Nu de alta, dar fenomenul se face simţit cale de circa 50 de metri, până aproape în vârful dealului. “Aşa ceva n-aş fi crezut în ruptul capului, dacă nu vedeam cu ochii mei!”, a spus şoferul.

 

Fără explicaţie

 

Valentin Cucer (foto), profesor de fizică la Colegiul Naţional “Emanuil Gojdu”, este fascinat de acest fenomen. A fost până acum de trei ori la faţa locului şi spune că va reveni în vară cu instrumente de măsură. “E un fenomen care, la nivelul ştiinţific la care am eu acces, nu are o explicaţie. Sunt sigur, însă, de faptul că nu e vorba de un fenomen magnetic, pentru că atunci ar fi trebuit să fie foarte intens. S-ar fi magnetizat toate piesele metalice ale maşinii, inclusiv ceasul de pe mână şi cheile”. Cucer avansează ca ipoteză de lucru varianta unei aberaţii gravitaţionale. “S-ar putea ca undeva în zonă să fie un zăcământ de minereu greu, de o densitate enormă, fapt care ar face ca traiectoria unui obiect lăsat liber să fie deviată către acel zăcământ”, spune profesorul.

 

Proba polobocului

 

Explicaţia fenomenului s-ar putea să fie, însă, mult mai simplă. BIHOREANUL a aşezat pe şosea un poloboc pentru a verifica dacă drumul într-adevăr urcă şi a ajuns la o concluzie şocantă. Şoseaua de fapt coboară! Bula de aer a nivelei s-a mutat astfel încât demonstrează clar că maşina se deplasează la vale, iar şoferii cad pradă unei iluzii.

 

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu altimetrul, care de la o altitudine iniţială de 405 metri a început să coboare treptat, după cum “urca” maşina dealul. “Nu neg această variantă, dar nici nu o susţin, pentru că polobocul ne indică doar orizontala locală. Pentru a putea creiona o ipoteză ar trebui făcute mai multe măsurători. Eu rămân la părerea mea. Mergând pe lângă maşină, am avut senzaţia că depun un efort ca şi cum aş urca dealul”, zice profesorul.

 

Cucer e convins că dealul Vârciorogului are un secret care se va lăsa până la urmă dezvăluit, indiferent care ar fi el. Şi nu se va supăra dacă va afla că i-a dat atâta bătaie de cap o iluzie optică. Măcar a ridicat o problemă frumoasă…

 

 


 

 

NIMIC NU E CE PARE A FI!
Tabloul cu “minciună”

 

Psihologul Mihaela Heciu spune că şoferii nu ar trebui să se mire când îşi văd maşinile urcând dealul Vârciorogului. “Iluziile optice sunt destul de frecvente. Un exemplu ar fi iluzia trenului în mişcare. Aceasta apare atunci când, aşteptând în tren, avem senzaţia că a pornit, dar de fapt se mişcă garnitura trasă pe linia vecină”.

 

Psihologul spune că iluzia optică de la Vârciorog poate fi dată de percepţia defectuoasă a mediului înconjurător, influenţată şi de formele de relief. “Având în vedere faptul că drumul e înconjurat doar de dealuri care au linii curbe, ochiul se poate păcăli uşor, fără ca asta să fie un fenomen paranormal”.

 

Heciu spune că exemplul cel mai potrivit pentru iluziile optice sunt desenele “cu păcăleală” care, în funcţie de locul în care îşi concentrează atenţia privitorul, pot reprezenta profilul unei femei tinere sau al unei bătrâne. De asemenea, pot da senzaţia că forme geometrice, până atunci egale, cresc în dimensiuni sau chiar că se pun în mişcare…

 

 
Priviţi în galeria video cum urcă dealul o maşină cu motorul oprit

 

 

Versiune mobil | completa