A MURIT CORNEL FUGARU

A murit Cornel Fugaru

UPDATE 14.52 "Astăzi, 13 iulie, la ora 13.50, a încetat din viaţă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, compozitorul Cornel Fugaru, în urma unei boli incurabile cu evoluţie nefastă şi extrem de rapidă", a declarat purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, Valentin Calu.


Compozitorul Cornel Fugaru a murit, miercuri, la ora 13.50, la Spitalul Clinic de Urgenţă Elias din Bucureşti, unde era internat din cauza unei maladii cronice grave, potrivit reprezentanţilor unităţii sanitare.

Citeşte şi

Trupul neînsufleţit al lui Cornel Fugaru va fi depus joi după-amiază la Muzeul Enescu din Bucureşti

Carmen Trandafir: Cornel Fugaru a fost unul dintre oamenii care mi-au marcat cariera

Moculescu: La cât a suferit în ultima săptămână, probabil că lui Dumnezeu i s-a făcut milă de el

Adrian Enache: Refuz să cred că Bebe Fugaru nu mai este

Cornel Fugaru, la ultima apariţie televizată: "Îmi lipseşte tinereţea" - video

Cornel Fugaru, într-un interviu despre muzica şi societatea românească: "Voga mea de altădată nu-mi ţine de foame spiritual"

Cele mai cunoscute melodii interpretate de Cornel Fugaru - video

Margareta Pâslaru: Cornel Fugaru era o personalitate foarte pregnantă

Mihai Trăistariu: Cornel Fugaru a fost unul dintre puţinii compozitori care au făcut muzică adevărată în România

Cornel Fugaru era internat de joia trecută la Spitalul Clinic de Urgenţă Elias din Bucureşti.

Cornel Fugaru s-a născut pe 2 decembrie 1940, la Bucureşti, şi este un cunoscut compozitor de muzică uşoară, cântăreţ şi instrumentist. Totodată, a fost liderul formaţiei rock româneşti Sincron, înfiinţată în 1964 şi destrămată în 1978. Formaţia a acompaniat cântăreţe celebre precum Anda Călugăreanu, Pompilia Stoian, Margareta Pâslaru, Corina Chiriac.

Fugaru a făcut numeroase turnee în străinătate, a făcut parte din jurii naţionale de concursuri de muzică uşoară, a susţinut numeroase concerte şi recitaluri la televiziune, a apărut ca interpret în filme - "Opt minute de vis" (1966), regia Mihai Constantinescu; "Opt exerciţii de 625 de linii" (1967), film TV; "Împuşcături pe portativ" (1967), regia Cezar Grigoriu - şi a scris şi muzică de film pentru pelicule precum "Brezaia", "Cici", Cei 4 M", "Oacă şi Boacă" etc.

A adaptat numeroase melodii populare româneşti, precum "Ducea rufele la râu", "Pe lângă plopii fără soţ", "Alunelul", "Jocul fetelor", "Sârba muntenească", "Hăulita de la Gorj".

Printre cele mai cunoscute piese compuse de el se numără "Dau viaţa mea pentru o iubire", "Nu sunt sclavul tău", "Eu nu mai sunt cel de ieri", Cornel Fugaru colaborând foarte mult cu soţia sa, Mirela Fugaru.

De-a lungul carierei a primit numeroase premii la festivaluri precum cel de la Sofia (1968), Poznan (1978), Mamaia (1983 şi 1986), Australia (1997 şi 1998), dar şi premii ale Uniunii Compozitorilor din România (1988, 1990, 1995) etc.

Elvira Gheorghita,Madalina Cerban, elvira@mediafax.ro,madalina.cerban@mediafax.ro

REVENIM CU DETALII

 

 

Versiune mobil | completa