A murit regizorul filmului "Zorba Grecul". VEZI AICI O SCENA ANTOLOGICA DIN ZORBA

A murit regizorul filmului "Zorba Grecul"

Cineastul grec Michael Cacoyannis, regizorul filmului "Zorba Grecul", a murit, luni, la Atena, la vârsta de 89 de ani, au anunţat membri ai fundaţiei culturale care îi poartă numele, informează AFP.

Potrivit unui director al acestei fundaţii, cineastul a murit la Atena, în zori.

Agenţia de presă Ana a anunţat că Michael Cacoyannis a murit la spitalul Evangelismos din centrul Atenei, unde era internat de 10 zile.

Născut în Cipru pe 11 iunie 1922, Cacoyannis a devenit cunoscut pe plan internaţional cu filmul "Zorba Grecul", recompensat cu trei premii Oscar în 1984. Acest film a avut la bază un roman scris de Nikos Kazantzakis, iar din distribuţie au făcut parte Anthony Quinn, Alan Bates, Irene Papas, Lila Kedrova. Coloana sonoră a filmului a fost asigurată de Mikis Theodorakis, unul dintre cei mai renumiţi compozitori greci.

Filmul său "Electra" din 1962, inspirat din celebra tragedie a lui Euripide, a primit premiul pentru cea mai bună transpunere cinematografică şi marele premiu acordat de Comisia superioară tehnică din 1962 la Festivalul de la Cannes.

De altfel, filmele sale au fost selecţionate la şase ediţii în competiţia oficială a festivalului. (Florin Bădescu, florin.badescu@mediafax.ro)

 

 

Versiune mobil | completa