Aceşti oameni sunt dispuşi să cheltuiască SUME FABULOASE pentru a-şi satisface pasiunile: unde s-au mutat miliardarii Planetei

Apetitul în creştere pentru produse de lux, Sursa foto: The Guardian

Apetitul bogătaşilor lumii pentru produse de lux şi "investiţiile din pasiune" a crescut în actualul context economic, în special în regiunea Asia-Pacific, potrivit The Guardian.

Cei mai bogaţi oameni din lume şi-au crescut considerabil veniturile, în perioada de criză devenind chiar mai bogaţi. Dorinţa lor de a-şi achiziţiona "accesoriile" necesare satisfacerii stilului de viaţă a urmat acelaşi trend. De exemplu, numărul bogătaşilor din zona Asia/Pacific, regiune cu potenţial de dezvoltare economică rapidă, a crescut, iar averea nou-dobândită le-a stimulat acestora aspiraţiile pentru aşa-numitele "investiţii din pasiune", scrie publicaţia britanică.

Vânzările de maşini de lux au explodat pur şi simplu în Asia. Mercedes Benz a înregistrat o creştere a vânzărilor de 112% în China şi Hong Kong, faţă de creşterea globală de 5%, în timp ce Ferrari a avut cel mai bun an pe piaţa chineză.

Bogătaşii asiatici sunt pasionaţi şi de artă şi dispuşi să plătească sume fabuloase. Anul trecut, "Bright Road", o pictură realizată de către artistul contemporan chinez Liu Ye, a fost vândută cu un preţ de trei ori mai mare decât cel estimat înainte de licitaţie. Colecţionarii chinezi sunt pasionaţi în egală măsură şi de arta europeană. Anul trecut au înregistrat două recorduri mondiale în acest sens:o sculptură a artistului elveţian Alberto Giacometti a devenit cea mai scumpă operă de artă vândută la o licitaţie publică din Londra, adjudecată pentru suma de 104,3 milioane de dolari. Recordul a fost surclasat la scurt timp de un tablou al lui Pablo Picasso, vândut cu 106,5 milioane de dolari tot unui bogătaş asiatic.

În 2010, Casa de licitaţii Sotheby's a bătut un record deţinut 40 de ani pentru sumele mari încasate la licitaţiile de vin. Vânzările la filiala din Hong Kong au crescut cu 268%.

Şi cumpărătorii ruşi şi cei din Orientul Mijlociu au contribuit la stabilirea unor noi recorduri pe piaţa vânzărilor de diamante, relatează jurnaliştii britanici.

Ultimii sunt interesaţi să investească în cluburile de fotbal. Şeicul Mansour bin Zayed al-Nahyan, din Abu Dhabi, a cumpărat, de exemplu, Manchester City Football Club. Şi fostul jucător de baschet Michael Jordan a achiziţionat echipa de baschet Charlotte Bobcats, care evoluează în NBA.

Investiţiile din pasiune pot fi considerate eficiente din punct de vedere economic, mai ales când bogaţii încearcă să-şi diversifice afacerile. 42% dintre consilierii magnaţilor îi sfătuiesc pe aceştia să cumpere obiecte de artă, în speranţa că investiţiile lor vor dobândi valoare în timp.

 

 

Versiune mobil | completa