Anders Breivik asculta muzică în timpul masacrului: "Voi pune iPod-ul pe volum maxim, ca mijloc de a elimina teama". Melodia care "inspiră şi trezeşte furia din om" UPDATE

Anders Breivik asculta muzică în timpul masacrului: "Voi pune iPod-ul pe volum maxim, ca mijloc de a elimina teama". Melodia care "inspiră şi trezeşte furia din om" Foto: Scanpix Norway / Reuters

UPDATE 14.52 Avocatul atacatorului norvegian: Probabil că Breivik consumase droguri

Autorul atacului din Norvegia, Anders Behring Breivik, afirmă că a fost ajutat de două celule teroriste să comită atacurile, dezvăluind că utilizase droguri înainte de masacru, afirmă avocatul său, citat de CNN.

Potrivit avocatului, Anders Behring Breivik ar fi fost ajutat de două celule teroriste să comită atacurile din Norvegia, explicând că ar fi putut exista legături cu celule din alte ţări.

În plus, susţine Geir Lippestad, Breivik ar fi consumat droguri înainte de atacuri pentru a putea fi într-o formă bună.

Breivik afirmă că s-a săturat de situaţia în care se află, a explicat Lippestad, subliniind că clientul său este într-un fel de "război".

Avocatul a subliniat că este "foarte dificil" să descrie comportamentul lui Breivik, subliniind că nu este ca oricine altcineva.

Avocatul, citat de Sky News, crede că Anders Breivik este "nebun" şi "o persoană foarte rece", care urăşte democraţia.

Conform avocatului, Anders Breivik a fost "puţin surprins" că planul său a reuşit.

Mihai Draghici, mihai.draghici@mediafax.ro


Autorul atacurilor din Norvegia asculta probabil muzica din coloana sonoră a filmului Lord of the Rings în timp ce îşi împuşca victimele în insula Utoeya, relatează Daily Mail, în ediţia online de marţi.

Anders Breivik, arestat pentru comiterea atacurilor de vineri din Norvegia, afirmă în manifestul de peste 1.500 de pagini publicat pe Internet că Lux Aeterna, folosită în scenele de luptă ale filmului, "inspiră şi trezeşte furia pasionată din om".

Supravieţuitorii masacrului din insula Utoeya au afirmat că suspectul purta căşti în timp ce trăgea asupra victimelor.

GALERIE FOTO: Tragedia din Norvegia, în imagini

VIDEO: Tânărul care a stat faţă în faţă cu atacatorul din Norvegia: "Urla că ne va omorî pe toţi". Cum a reuşit el să scape "acoperindu-se de cadavre"

BREAKING NEWS: 87 de MORŢI şi zeci de răniţi, în urma ATACURILOR DIN NORVEGIA. UN barbat de 32 de ani a fost ARESTAT. IMAGINI ŞOCANTE

În manifest, Anders Breivik laudă Lux Aeterna a compozitorului britanic Clint Mansell şi afirmă că intenţionează să asculte cântecul în timpul comiterii atacului. "Voi pune iPod-ul pe volum maxim, ca mijloc de a elimina teama, dacă este nevoie. Aş putea asculta continuu Lux Aeterna de Clint Mansell, deoarece este un cântec incredibil de puternic", a scris el.

În acelaşi document, Breivik enumeră, printre potenţiale obiective ale unor atacuri, centrale nucleare, platforme petroliere sau rafinării din Marea Britanie. Convins că elita britanică este parte a unei conspiraţii pentru distrugerea societăţii occidentale tradiţionale, prin încurajarea imigraţiei islamice, el afirmă că 62.216 de britanici sunt "trădători de rasă" şi trebuie să moară. Printre aceştia se numără foştii prim-miniştri Tony Blair şi Gordon Brown, dar şi fostul ministru de Externe Jack Straw sau cântăreţul Billy Bragg şi actorul Ross Kemp.

Alexandra Fusoi, alexa@mediafax.ro

 

 

Versiune mobil | completa