Arădean care racola persoane din Bihor şi le exploata prin muncă în Spania, deferit justiţiei

SILVIU MATEI / MEDIAFAX FOTO

Un bărbat din Arad, acuzat că a racolat zeci de persoane din Bihor - între care doi adolescenţi - pe care le ducea în Spania şi le exploata prin muncă, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT Oradea, el fiind acuzat că îşi caza victimele pe câmp, le lovea şi le lua toţi banii câştigaţi.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de Poliţia Judeţeană Bihor, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea - Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, sub coordonarea procurorilor DIICOT - Serviciul Teritorial Oradea, au definitivat cercetările în cazul unui bărbat de 38 de ani, din judeţul Arad, pentru trafic de persoane, trafic de minori şi vătămare corporală gravă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Bărbatul este acuzat că în perioada 2005-2009 a recrutat din Bihor 26 de persoane, printre care doi minori de 14 şi 17 ani, pe care le-a transportat în Spania la muncă, pe banii săi.

"Acesta le aştepta în Spania, le caza în condiţii improprii, direct în câmp, şi le supunea exploatării prin executarea unor munci în agricultură cu încălcarea normelor legale privind condiţiile de muncă, salarizare, sănătate, securitate şi durata programului de muncă, fără contracte de muncă. Totodată, munca prestată de persoanele exploatate nu a fost plătită, iar acestea au fost lovite şi lipsite de hrana corespunzătoare", se arată în comunicat.

În loc să îi plătească, arădeanul îi controla pe muncitori împrumutându-le săptămânal sume cuprinse între cinci şi zece euro, pe care le nota ca datorie, deşi, pentru munca victimelor, el încasa zilnic de la patronii spanioli între 40 şi 60 euro.

"C.A. păstra şi folosea în interes personal salariul încasat de victime de la patronul spaniol, invocând diferite datorii supradimensionate pentru cazare, transport zilnic în câmp, lumina, împrumuturile din «bani proprii»", arată sursa citată.

Potrivit aceleiaşi surse, muncitorii erau nevoiţi să îşi procure mâncarea din tomberoanele aflate lângă magazine cu profil alimentar, în care erau aruncate zilnic alimentele expirate. Totodată, ei beau apă dintr-un canal de irigaţii situat în apropiere, în care se şi spălau.

Victimele arădeanului erau persoane care nu aveau locuri de muncă în România sau care aveau probleme materiale, proveneau din familii cu mulţi copii, vulnerabile, fără studii, care au acceptat cu uşurinţă promisiunea unui loc de muncă în agricultură bine plătit în Spania.

Luni, procurorii DIICOT Oradea au dispus trimiterea în judecată a arădeanului, care se sustrage urmăririi penale, pentru trafic de persoane în formă continuată, trafic de minori în formă continuată şi vătămare corporală gravă.

"Având în vedere faptul că părţile vătămate s-au constituit parte civilă în proces faţă de C.A. cu suma totală de 88.100 de euro, instanţa urmează să dispună confiscarea specială a unui autoturism aflat în proprietatea suspectului, care a fost indisponibilizat prin aplicarea unui sechestru asigurător", se mai arată în comunicat.

Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă o pedeapsă privativă de libertate cuprinsă între 5 şi 15 ani.

 

 

Versiune mobil | completa