BACALAUREAT 2011. Acesta este tatăl lui Big Brother, sistemul de supraveghere care a făcut ravagii la BAC

Cine îşi arogă paternitatea introducerii sistemului de supraveghere video la bacalaureat

Doru Resmeriţă, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi, susţine că i-a prezentat încă de anul trecut ministrului Daniel Funeriu un "proiect pilot", la acea vreme, privind introducerea sistemului de supraveghere video la examenul de bacalaureat. "Noi am introdus în judeţ încă de anul trecut, de la sesiunea din august a examenului de bacalaureat, sistemul de supraveghere video la acest examen. I-am prezentat atunci acest sistem pilot ministrului Funeriu care l-a apreciat", a declarat pentru gândul Doru Resmeriţă, şeful ISJ Galaţi.

El a explicat şi de la ce a pornit ideea, spunând că a realizat un sondaj printre cei care au luat anul trecut examenul de bacalaureat în prima sesiune, în cea din iunie-iulie, iar sistemul video a fost introdus în şcoli din judeţul Galaţi de la sesiunea din august a bacalaureatului 2010. "La un sondaj i-am întrebat pe cei care trecuseră examenul în prima sesiune inclusiv despre punctele slabe în organizarea examenului de bacalaureat. Aşa am luat decizia introducerii în sălile de examen a unor camere video", ne-a explicat Doru Resmeriţă.

Ce spunea Funeriu în mai

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, declara pe 24 mai că măsurile de securitate la Bac 2011 vor fi întărite şi că nu se va tolera copiatul.

"Conţinutul probelor şi modul de desfăşurare este cvasiidentic cu cel de anul trecut, mai puţin calendarul. Ca element de noutate, au fost întărite măsurile care vizează politica ministerului de toleranţă zero faţă de fraudă. Cel mai puternic semnal de reformă, nu doar în educaţie şi în societate, este să avem toleranţă zero faţă de fraudă", spunea Funeriu.

El a precizat că au fost luate câteva măsuri pentru eliminarea fraudei, solicitându-se inspectoratelor şcolare să asigure pentru organizarea bacalaureatului cât mai multe săli de clasă prevăzute cu camere de luat vederi.

"Reamintesc că este interzis accesul în sală cu telefoane mobile sau alte astfel de instrumente. Tot pe palierul prevenţiei au fost transparentizate toate măsurile, astfel că organizaţii de părinţi şi reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale care au fost acreditate de către inspectoratul şcolar judeţean vor putea să aibă acces la tot ceea ce ţine de supravegherea examenelor şi la procedurile de desfăşurare a bacalaureatului", a mai spus ministrul Educaţiei.

Gândul a scris că judeţele cu gradul cel mai ridicat de promovabilitate la Bac 2011 sunt şi cele unde camerele au lipsit sau au acoperit doar o mică parte din centrele de examinare.

Părinţii l-au acuzat pe ministrul Funeriu că i-a stresat pe elevi

Federaţia Asociaţiilor de Părinţi a cerut recent demisia ministrului Daniel Funeriu, pe motiv că i-a stresat pe elevi instalând camere de luat vederi în săli.

Rezultatele slabe de la bacalaureat 2011 au fost cauzate de atitudinea autorităţilor de discreditare a cadrelor didactice şi a elevilor, dar şi de lipsa măsurilor coerente şi eficiente care să conducă la îmbunătăţirea reală a procesului instructiv-educativ, consideră Federaţia Părinţilor.

Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi-Învăţământ Preuniversitar (FNAP-IP) este îngrijorată de slabele rezultate ale examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2011, se arată într-un comunicat al FNAP-IP.

"Apreciem că slabele rezultate obţinute de către absolvenţii de liceu, promoţia 2011, se datorează în primul rând atitudinii de discreditare a învăţământului românesc, atât a cadrelor didactice, dar şi a elevilor, de către autorităţile statului şi a lipsei măsurilor coerente şi eficiente care să conducă la îmbunătăţirea reală a procesului instructiv-educativ. Copiii sunt produsul acestui sistem de educaţie hulit de însuşi ministrul Educaţiei!", precizează FNAP-IP.

Potrivit Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi-Învăţământ Preuniversitar, MECTS s-a mulţumit să instaureze măsuri pentru eliminarea posibilităţilor de fraudă din sălile de examene, lucru laudabil, dar fără a asigura un climat unitar la nivel naţional.

 

 

Versiune mobil | completa