Ce mai piratează chinezii. Plănuiesc să construiască o replică exactă a unui sat austriac din patrimoniul UNESCO

Foto: spiegel.de

Locuitorii unui sat idilic din Austria au descoperit recent planurile unei companii chineze de a construi o replică a localităţii aflate în patrimoniul mondial UNESCO în provincia Guangdong, din sudul Chinei, relatează Der Spiegel. Intenţiile chinezilor ar putea fi însă ilegale, scriu jurnaliştii germani.

Cei 800 de locuitori ai satului austriac Hallstatt sunt foarte nemulţumiţi de planurile chinezilor de a copia la indigo casele, străzile, trotuarele şi chiar şi lacul aflat în pitoreasca regiune Salzkammergut. Primarul localităţii spune că a aflat întâmplător despre proiectul chinez, în urmă cu o lună. O delegaţie plecată la un forum economic de la Hong Kong a adus veşti de la constructorul chinez care dorea să bată palma cu primăria din Hallstatt. "Sunt uimit, nu ofensat", a declarat Alexander Scheutz, primarul din Hallstatt.

Având în vedere că satul se află în patrimoniul UNESCO, proiectul chinez ar putea fi ilegal, spun experţii germani. "Construirea unor noi structuri pe baza unor fotografii este legală, însă proprietarii trebuie să-şi dea acordul pentru măsurători suplimentare", a explicat Hans-Jörg Kaiser, de la Icomos Austria, consiliul naţional pentru prezervarea monumentelor UNESCO. Kaiser spune că legalitatea proiectul trebuie să fie examinată. Reprezentanţii bisericii catolice din localitate sunt şi ei îngrijoraţi de intenţiile companiei chineze de a copia lăcaşul de cult. Preotul Richard Czurylo spune că folosirea bisericii în scopuri turistice este problematică şi că replica de la Guangdong ar trebui ca măcar să servească pe post de lăcaş de cult.

"Spionajul" chinezilor putea trece uşor neobservat, spune primarul. Localitatea este vizitată anual de peste 800.000 de turişti care "fotografiază tot şi pe toată lumea". Scheutz este de părere că, în ciuda nemulţumirii localnicilor, replica ar putea avea şi un efect pozitiv. "Cred că poate fi un motor pentru turism", a adăugat el.

 

 

Versiune mobil | completa