Cornel Fugaru, într-un interviu despre muzica şi societatea românească: "Voga mea de altădată nu-mi ţine de foame spiritual"

Cornel Fugaru, într-un interviu despre muzica şi societatea românească: "Voga mea de altădată nu-mi ţine de foame spiritual" FOTO: Mediafax Foto-Adrian Radulescu

Cornel Fugaru deplângea într-un interviu faptul că în muzica românească de astăzi sunt multe vedete, dar puţini solişti şi spunea că voga lui de altădată nu-i ţine de foame spiritual.

În urmă cu trei ani, compozitorul Cornel Fugaru povestea într-un interviu acordat revistei Formula As că îi place să-şi petreacă timpul având grijă de flori. "M-am făcut grădinar (zâmbeşte). Mi-am făcut o grădină mare şi frumoasă pe balcon, ca o oază care mă scapă de nenorocirile zilnice. Petrec acolo ore întregi, privind florile sau aranjând ghivecele. Dar nu există zi să nu apară ceva care să-mi stârnească o rafală de înjurături. Avem o ţară ca o închisoare. Am rămas cu mentalitatea comunistă că la noi e cel mai bine şi refuzăm să luăm lecţii de la occidentali. Vezi oameni pe stradă cu feţe triste, care se îmbracă prost, care nu ştiu să zâmbească şi care privesc mereu cu suspiciune. Mi-e greu să mai cred în ceva în vremurile astea. Zilele îmi sunt pline de revoltă şi nu mai am nicio satisfacţie din punctul ăsta de vedere", spunea atunci muzicianul. Nu se gândea prea mult la vremurile trecute. "Voga mea de altădată nu-mi ţine de foame spiritual. Ceea ce a fost a fost. Restul e prezent şi viitor. Nu-mi place să stau cu mâinile în sân şi să mă lamentez. Îmi place să trăiesc intens. Eu sunt un luptător, un săgetător. Stau mereu cu arcul întins, dar de la o vreme nu mai văd înspre ce să trag. Vremurile astea te îmbătrânesc înainte de vreme", declara Cornel Fugaru pentru Formula As.

Compozitorul aprecia că muzica românească e în declin, că avem vedete, dar nu avem mari solişti. "Acum nu mai e loc decât pentru lupii tineri, moderni şi dezbrăcaţi, cu "faţa de perete", care nu ştiu să trăiască şi să exprime versurile pe care le cântă, pentru că nu ei le-au facut", spunea el. "În afară de Andra şi de încă vreo două persoane, sunt numai falsuri, făcute cu calculatorul. Partea tristă este însă că televiziunea nu mai promovează muzica bună, indiferent de categoria de vârstă. Nici măcar pe Monica Anghel n-o mai vezi la televizor. Ca să fie promovată, muzica trebuie acum să fie veselă şi dansantă, n-are voie să fie tristă. Dar muzica e sentimentală, uneori iese din sfâşieri sufleteşti", explica muzicianul, care dădea lecţii de canto tinerilor, sperând că va crea o generaţie care să suplinească golul din muzica de acum.

Cornel Fugaru se definea drept "un tip trist". "Nu m-am bucurat niciodată cu adevărat de premiile pe care le-am luat, mereu cu gândul la ce va trebui să fac apoi. Doar o dată, în Australia, când luam trofeul pentru a doua oară, am avut un sentiment de exuberanţă. Mă entuziasmez greu, iar piesele pe care le scriu, le scriu de obicei la ruperea sufletului. Niciodată n-am putut să trăiesc fericirea deplin".

 

 

Versiune mobil | completa