Deţinuţii penitenciarelor din judeţul Alba, puşi pe fapte bune în preajma sărbătorilor de Paşte

Deţinuţii penitenciarelor din judeţul Alba, puţşi pe fapte bune. Foto: Publimedia // Marian Pampu

Conducerea Penitenciarului Aiud consideră că sărbătorile pascale pot constitui pentru persoanele private de libertate un bun prilej de reflecţie faţă de faptele săvârşite şi chiar de început sau continuare a unei schimbări pozitive de atitudine, sens în care deţinuţilor le este adresată o ofertă generoasă de activităţi cu specific de reintegrare socială, potrivit agenţiei naţionale de ştiri Agerpres.

Astfel, în Săptămâna Mare sunt oficiate zilnic la biserica din incinta penitenciarului servicii religioase specifice Paştelui. De asemenea, deţinuţii participă la dezbateri mediate de educatori şi invitaţi din comunitate pe tema semnificaţiilor sărbătorii pascale, asistă la proiecţii de filme tematice sau confecţionează obiecte artizanale (felicitări, ouă pictate, figurine din hârtie şi material textil), pe care le vor dărui apoi familiilor.

În Joia Mare, un grup de persoane private de libertate aflate în preajma eliberării se va deplasa împreună cu asistenţii sociali ai penitenciarului la Centrul de Îngrijire Sebeş, unde vor oferi câte un cozonac şi cadouri simbolice vârstnicilor instituţionalizaţi. Tot joi, un alt grup va asista la Denia celor 12 Evanghelii oficiată la Biserica 'Parc' din Aiud.

Pregătirile pentru Paşte mai cuprind acţiuni de igienizare ale incintelor penitenciarului (camere, cluburi, alei), iar duminică, de Înviere, persoanele private de libertate vor primi un meniu îmbunătăţit, completat cu ouă roşii şi produse de patiserie.

'Apreciem că persoanele aflate în executarea unei pedepse privative de libertate reprezintă o problemă a societăţii, iar lucrătorii din sistemul penitenciar, dar şi comunitatea trebuie să identifice metode şi posibilităţi pentru a-i ajuta să se reintegreze în societate', a arătat directorul penitenciarului, comisar Valentin Nazare.

Penitenciarul Aiud a avut în custodie în total, anul trecut, aproape 4.800 de deţinuţi.

Închisoarea din Aiud este una dintre cele mai mari şi mai vechi din ţară, fiind înfiinţată în secolul al XVIII-lea şi se întinde pe circa 12 hectare.

 

 

Versiune mobil | completa