Gangsterul care a inspirat filmul "Cârtiţa", al lui Martin Scorsese, a fost prins de FBI după mai bine de 16 ani de căutări

Foto: Huffington Post

James Bulger, un renumit gangster american, aflat pe lista Biroului Federal de Informaţii (FBI) a celor mai căutaţi zece fugari, a fost arestat miercuri, la o reşedinţă din apropierea oraşului Los Angeles, după mai bine de 16 ani de căutări, relatează Huffington Post. Bulger, suspectat că ar fi implicat în 19 crime, a inspirat acţiunea din filmul "The Departed" ("Cârtiţa"), regizat de Martin Scorsese, care îi are în distribuţie pe Leonardo DiCaprio, Matt Damon şi Jack Nicholson.

Foto: AP via Huffington Post

Bulger, în vârstă de 81 de ani, şi iubita sa, Catherine Greig, au fost arestaţi la reşedinţa lor din Santa Monica. FBI-ul a primit un pont după relansarea unei campanii media prin care cerea sprijinul cetăţenilor pentru a-l prinde pe infractor. Gangsterul, acuzat de crimă, conspiraţie în vederea comiterii unei crime, distribuire de stupefiante, şantaj şi spălare de bani, se va prezenta în faţa unei curţi federale marţi.

Bărbatul a fost liderul bandei Winter Hill, o grupare criminală din Boston care se ocupa cu jocurile de noroc, cămătăria şi traficul de droguri. În urmă cu 30 de ani, agentul FBI John Connolly l-a făcut informator official al biroului federal pentru a oferi ponturi legate de o bandă criminală rivală. Conoolly a fost cel care l-a ajutat să scape în 1995, avertizându-l că se pregăteşte reţinerea sa. Dispariţia lui Bulger a fost percepută drept ruşinoasă, mai ales după ce s-a aflat din presă că afacerile lui murdare erau trecute cu vederea din cauza informaţiilor pe care le furniza.

Foto: AP via Huffington Post

FBI a avut mari probleme de imagine când gangsterul a fugit fără urmă, dar şi în cei 16 ani în care le-a scăpat printre degete.

Luni, autorităţile federale au anunţat o nouă campanie adresată publicului american care era rugat să ajute la prinderea fugarului. Un anunţ publicitar de 30 de secunde difuzat la 14 televiziuni le îndemna pe femei să fie vigilente şi să anunţe dacă o zăresc pe Catherine Greig, mare amatoare a saloanelor de înfrumuseţare.

Bulger a ajuns unul dintre cei mai notorii gangsteri din Boston. După ce a fugit, el a devenit unul dintre cei mai căutaţi oameni din America, FBI-ul oferind o recompensă de un milion de dolari pentru găsirea lui.

 

 

Versiune mobil | completa