„L-am împuşcat pe cel mai nemilos dictator din America”. Povestea bărbatului care l-a omorât pe dictatorul dominican Rafael Trujillo

„L-am împuşcat pe cel mai nemilos dictator din Americi”. Povestea bărbatului care l-a omorât pe Rafael Trujillo, conducătorul Republicii Dominicane care a guvernat cu un „pumn de fier”

Un jurnalist BBC a stat de vorbă cu generalul Antonio Imbert, unul dintre bărbaţii care au luat parte la asasinarea dictatorului dominican Rafael Trujillo, a cărui guvernare este considerată una dintre cele mai brutale din istoria Republicii Dominicane. Imbert, în vârstă de 90 de ani, a primit rangul militar de general şi este considerat un erou naţional.

Foto: BBC

Rafael Trujillo a preluat puterea în 1930. Guvernarea sa a fost una nemiloasă. Cei care îndrăzneau să i se opună erau închişi, torturaţi şi ucişi. În 1937, Trujillo a ordonat masacrarea mai multor mii de haitieni care locuiau în Republica Dominicană.

Dictatorul a fost ucis într-o ambuscadă, pe 30 mai 1961. Maşina sa a fost oprită de către un grup de disidenţi, printre care şi Imbert, pe o autostradă întunecată care lega oraşul San Cristobal de capitală. Se pare că Trujillo se îndrepta către San Cristobal pentru a-şi vizita o amantă. Dintre disidenţii care au luat parte la asasinarea dictatorului, generalul Imbert este singurul care a supravieţuit, ceilalţi fiind arestaţi şi ucişi la ordinele fiului dictatorului, care a preluat puterea după moartea tatălui său.

La mai bine de 50 de ani de la asasinarea dictatorului, Imbert i-a povestit unui reporter BBC că nu regretă acţiunile sale. "Nimeni nu mi-a spus să-l omor. Singura metodă de a scăpa de el era, însă, să-l ucidem", recunoaşte bărbatul. În fiecare an, pe 30 mai, generalul îmbracă hainele pe care le-a purtat în ziua în care el, alături de alţi şase conspiratori, au oprit maşina dictatorului şi l-au împuşcat atât pe el cât şi pe şoferul său. "Trujillo era rănit, dar se ţinea încă pe picioare, aşa că l-am împuşcat din nou", îşi aminteşte Imbert. După ce l-au omorât, bărbaţii i-au transportat cadavrul la casa unuia dintre el, unde a fost găsit de poliţie.

În dreptul locului unde a avut loc ambuscada a fost pusă o plăcuţă pentru a comemora sacrificiul bărbaţilor care şi-au dat viaţa pentru a scăpa ţara de "pumnul de fier" al dictatorului. Uciderea lui Trujillo nu este catalogată drept o asasinare. Pe plăcuţă, ea este descrisă drept "ajusticiamiento", un termen spaniol care înseamnă "execuţie", însă denotă şi faptul că s-a făcut dreptate.

 

 

Versiune mobil | completa