Legea eutanasierii câinilor fără stăpân a fost adoptată pe articole în Parlament

Legea eutanasierii câinilor fără stăpân a fost adoptată pe articole în Parlament

UPDATE 2: Anastase: Legea privind câinii fără stăpân va intra la votul final săptămâna viitoare

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, marţi, că proiectul de lege de aprobare a OUG 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân va intra în sesiunea de vot final a plenului săptămâna viitoare.

Anastase a precizat că liderii de grup au decis, marţi, scoaterea proiectului de lege de pe ordinea de zi, existând un consens, şi a apreciat că între ceea ce declară public reprezentanţii opoziţiei şi ceea ce vorbesc cu liderii de grup de la putere există o diferenţă.

"Liderii de grup mi-au spus că au fost consultaţi şi că au fost de acord (cu scoaterea de pe ordinea de zi de marţi - n.r.) Între ceea ce declară public şi ceea ce vorbesc între ei e o diferenţă. Aţi văzut că nu au fost extrem de vehemenţi", a spus Anastase.

Ea a precizat că liderii de grup de la opoziţie nu au solicitat introducerea pe ordinea de zi a proiectului de lege, deşi aveau la dispoziţie această procedură, ceea ce demonstrează că au fost de acord cu scoaterea de pe ordinea de zi.

"Nici măcar nu au solicitat, deşi aveau la dispoziţie procedura de a solicita introducerea pe ordinea de zi, dar nu au făcut-o. Asta demonstrează că a existat o discuţie, un consens", a spus Anastase.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, marţi, în plen, că, prin acordul liderilor de grup, proiectul de lege privind câinii comunitari a fost scos de pe ordinea de zi, de la sesiunea de vot final, anunţul fiind contestat de viceliderului grupului PNL Eugen Nicolăescu. Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a declarat şi el, la tribună, că oricum opoziţia ar fi votat împotriva proiectului de lege şi că acesta este motivul pentru care puterea a decis să-l scoată de pe ordinea de zi. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, pe articole, proiectul de lege de aprobare a OUG 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân, fără a aduce modificări formei adoptate de Comisia de administraţie.

Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice, Camera Deputaţilor fiind forul decizional. Proiectul de lege urma să intre la vot final în sesiunea de la ora 12.30.


UPDATE: Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, pe articole, proiectul de lege de aprobare a OUG 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân, fără a aduce modificări formei adoptate de Comisia de administraţie.

Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.

Proiectul de lege va intra la vot final în sesiunea de la ora 12.30.

Citeşte şi comentariul lui Cristian Tudor Popescu: Crima din milă

În cadrul dezbaterilor la articolele proiectului de lege, deputatul PNL Cristian Adomniţei a solicitat reintroducerea unei prevederi eliminate de Comisia de administraţie referitoare la interzicerea luptelor de câini.

"Legea nu e despre căţei, ci despre oameni şi despre faptul dacă suntem sau nu întregi la minte, dacă găsim soluţii. Aţi găsit varianta cea mai uşoară, partidul primarilor, să daţi voie primarilor să omoare câinii", a acuzat Adomniţei, care a arătat că, în varianta iniţială a legii, se interzicea organizarea sau participarea la luptele de câini şi abandonarea şi inducerea de suferinţe acestora.

Adomniţei a precizat că această prevedere a fost eliminată de către Comisia de administraţie, motivul invocat fiind acela că această reglementare nu face obiectul prezentei legi.

Pe de altă parte, viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolăescu, a solicitat ca membrii Comisiei de administraţie să fie prezenţi în faţa plenului pentru a exprima un punct de vedere faţă de această solicitare.

Preşedintele Comisiei de administraţie, Sulfina Barbu, a precizat, de la tribuna Camerei Deputaţilor, că punctul de vedere al comisiei a fost fundamentat de faptul că prevederile legate de luptele de câini se regăsesc în Legea 205.

Preşedintele Camerei, Roberta Anastase, a supus la vot amendamentul comisiei, de respingere a prevederii respective, acesta fiind adoptat şi de către plen, cu 86 de voturi "pentru", 43 de voturi "împotrivă" şi 5 abţineri.

Deputatul PNL Cristian Adomniţei a precizat, la rândul său, că preşedintele Comisiei de administraţie, Sulfina Barbu, a "minţit prin omisiune", el spunând că Legea 205 prevede doar interzicerea organizării de lupte.

În afara acestei dispute, proiectului de lege de aprobare a OUG 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân a fost adoptat pe articole, fără modificări sau observaţii aduse formei propuse de către Comisia de administraţie.


Plenul Camerei Deputaţilor a început, luni, dezbaterea pe articole a proiectului de lege privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân, adoptând fără observaţii titlul legii şi primele zece articole, dezbaterea urmând să continue marţi.

Dezbaterile generale au debutat cu propunerea viceliderilor de grup Eugen Nicolăescu (PNL) şi Aura Vasile (PSD), care au solicitat ca proiectul de lege de aprobare a OUG 155/2001 să fie retirmis la Comisia de Administraţie, cu termen 31 august 2011, unde, pe timpul verii, să aibă loc o dezbatere amplă, care să implice exprimarea punctelor de vedere ale tuturor celor interesaţi.

Propunerea de retrimitere la Comisie a fost avansată şi de către liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, care a solicitat ca termenul de predare a raportului să fie prelungit chiar până în toamnă, astfel încât să aibă loc o dezbatere amplă, care să implice întreaga societate românească.

Plenul Camerei Deputaţilor a respins, însă, propunerea de retrimitere la Comisie, înregistrându-se 65 de voturi "pentru", 61 de voturi "împotrivă" şi cinci abţineri, care se contabilizează la voturile "împotrivă".

După respingerea propunerii de retrimitere la Comisie, plenul a trect la dezbaterile generale.

În cadrul dezbaterilor generale, deputatul PNL Cristian Adomniţei a precizat că eutanasierea câinilor nu reprezintă în niciun caz o soluţie. "În Bucureşti, un mare primar general a omorât 150.000 de animale cu preţul a nouă milioane de Euro. Cel puţin în Bucureşti, această metodă nu a funcţionat. Nu aceasta e calea, ci sterilizarea obligatorie a fiecărui animal. Durata medie de viaţă a unui câine maidanez a cinci ani, putem în cinci ani să reducem la minim 90% prezenţa acestora prin sterilizare (...) Însă într-o ţară coruptă şi săracă, eutanasierea se va face cu ranga în cap", a spus Adomniţei.

La rândul său, deputatul PSD Victor Socaciu a precizat că pricipul de bază al proiectului de lege trebuie să fie controlul reproducţiei canine, care presupune prinderea animalelor, identificarea şi marcarea în mod vizibil şi, după sterilizare, retrimiterea în locurile de de prindere.

"Acest lucru duce la o înmulţire controlată, la scăderea numărului de câini fără stăpân şi la reducerea semnificativă a cheltuielilor. Sterilizarea rămâne unica soluţie dovedită şi eficientă în cazul unei populaţii mari de animale fără stăpân. De exemplul, în Oradea, în patru ani, populaţia a scăzut de la 4.000 la 600 în urma steirilizării în masă", a spus Socaciu.

Împotriva adoptării proiectului de lege s-a pronunţat şi liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian.

"Când apeşi pe butonul pe care scrie «DA», veţi ucide direct, cu mâna dumneavoastră, fiinţe ca şi noi. N-o să vă daţi seama azi, sau nici peste zece ani de ce faceţi acum. Dar va veni o zi în care veţi înţelege că aţi ucis direct şi eu vă deplâng pentru ziua aceea. Eu nu voi apăsa pe un buton care ucide", a spus Pambuccian.

După încheierea dezbaterilor generale plenul Camerei a trecut la dezbaterea pe articole a proiectului de lege, titlul şi primele zece articole fiind adoptate fără observaţii.

În momentul în care s-a ajuns la articolul 11, deputatul PNL Cristian Adomniţei a solicitat respingerea acestuia şi adoptarea în forma iniţială, ceea ce a generat o controversă tehnică legată de adoptarea de către plen a unui amendament respins în Comisiei.

Disputa tehnică nu a fost tranşată, întrucât deputatul UDMR Mate Andras Levente a solicitat o pauză de consultări de zece minute, care, prin acordare, a dus la epuizarea programului de lucru al plenului, care urma să se încheie la ora 18.00.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a anunţat, după ce a acordat pauza de consultări, că dezbaterea pe articole va continua în şedinţa de plen programată pentru marţi dimineaţă, la ora 10.00.

Proietul de lege face parte din categoria legilor organice, camera Deputaţiilor fiind forul decizional.

Liviu Dădăcuş, liviu.dadacus@mediafax.ro

 

 

Versiune mobil | completa