Locuitorii comunei Rus păstrează un obicei unic în judeţul Sălaj, cel al "ciocotei" de Paşti

Locuitorii comunei Rus păstrează un obicei unic în judeţul Sălaj, cel al "ciocotei" de Paşti

Locuitorii comunei sălăjene Rus păstrează un obicei unic în judeţ, cel al "ciocotei" de Paşti, care datează din secolul al XIX-lea şi presupune ca, începând din Joia Mare, oamenii să pregătească ouăle care vor fi înroşite şi cu care vor participa la un concurs de ciocnit ouă.


Primarul comunei Rus, Alexandru Pintea, a declarat, joi, că obiceiul este unul la care iau parte toţi locuitorii comunei, "ciocota" fiind o tradiţie uşor de transmis generaţiilor tinere, întrucât asigură divertismentul sărbătorilor pascale.


"În comuna Rus este păstrat din secolul al XIX-lea obiceiul «ciocotei», unic în Sălaj şi pus în practică doar de Paşti, obicei care constă într-un concurs de ciocnit ouă înroşite. Începând de astăzi (joi - n.r.), localnicii îşi aleg ouăle pe care le consideră mai rezistente şi pe care le vor înroşi pentru a intra cu ele în competiţia care se va desfăşura timp de patru-cinci ore, în prima zi de Paşti", a declarat primarul.


Potrivit sursei citate, în prima zi de Paşti, după slujbă, localnicii din Rus se adună în piaţa din centrul localităţii pentru a ciocni ouă roşii.


"Obiceiul cere ca fiecare participant la «ciocotă» să vină de acasă cu un coş cu 30-40 de ouă, pe care le ciocneşte cu ale celorlalţi localnici. Oul mai rezistent îl «duce» pe cel spart, astfel că la final poţi ajunge acasă cu sute de ouă câştigate sau cu niciunul. Este foarte amuzant, iar câştigătorul concursului este apreciat de întreaga comună", a declarat primarul.


Pentru a se asigura că merg la concurs cu ouă cât mai rezistente, localnicii încep pregătirile cu câteva săptămâni înainte de Paşti, iar această sarcină revine exclusiv bărbaţilor.


Primarul a spus ca localnicii aleg doar găinile negre, ale căror ouă s-au dovedit în timp mai rezistente, le închid în ţarcuri separate şi le hrănesc cu tărâţe, urzici şi anumite "ingrediente miraculoase, ştiute din bătrâni". Ouăle sunt apoi ţinute în făină de porumb, cu capul în jos, până în Joia Mare, când se aleg cele pentru concurs.


Potrivit sursei citate, cei mai mari meşteri în tainele "ciocotei" sunt de obicei bătrânii comunei, care merg acasă cu cele mai multe ouă câştigate. De la numele obiceiului, ei sunt cunoscuţi în Sălaj drept "ciocotarii" din Rus. (sursa Mediafax)

 

 

Versiune mobil | completa