Majoritatea victimelor bacteriei ucigaşe E. coli sunt femei. Ce spun oamenii de ştiinţă

Majoritatea victimelor bacteriei ucigaşe E. coli sunt femei. Ce spun oamenii de ştiinţă

Marea majoritate a victimelor afectate de tulpina rară a bacteriei E. Coli (0104 E. Coli) care a îmbolnăvit peste 1.000 de oameni în Germania sunt femei, informează BBC. Cercetătorii nu ştiu încă de ce femeile sunt mai afectate de bacterie, mai ales că, în mod normal, în timpul epidemiilor majoritatea victimelor sunt copii, din cauză că aceştia nu au sistemul imunitar destul de evoluat pentru a se lupta cu boala. Acum, în Germania, adulţii şi, în special, femeile sunt cei care se îmbolnăvesc.

Potrivit uneia dintre teoriile care circulă zilele acestea, oamenii care s-au îmbolnăvit mănâncă, în general, hrană sănătoasă, cum ar fi castraveţii, care au puţine calorii, femeile fiind, de obicei, adeptele unei astfel de alimentaţii Dar cercetătorii îi sfătuiesc pe oameni să nu creadă tot ce aud. Doctorul Ulf Goebel, de la spitalul Charite din Berlin, spune că, cel mai probabil, această tulpină de E. coli are ceva în compoziţie care preferă drept gazdă organismul femeilor şi nu pe cel al bărbaţilor (la fel cum unele tulpini "preferă" anumite grupuri etnice). În 1994, o tulpină rară de E. coli a făcut victime în Statele Unite, marea lor majoritate fiind tot femei, cu media de vârstă de 36 de ani.

Autorităţile germane, care au învinovăţit iniţial castraveţii proveniţi din Spania pentru problemă, spun că, în urma testelor, s-a descoperit în legume o altă tulpină de E. coli, care nu are legătură cu valul de îmbolnăviri. Odată ce produsele agricole ale unei ţări sunt considerate a fi de calitate proastă sau chiar nocivă, atunci exporturile acelei ţări au grav de suferit, ceea ce explică furia oficialilor spanioli pe acuzaţiile nemţilor. Oamenii de ştiinţă se străduiesc să elucideze misterul provenienţei tulpinei rare de E. coli studiind ADN-ul bacteriei, printre altele.

Ce măsuri au fost luate în Europa pentru a preveni răspândirea bacteriei

În Germania consumatorii au fost avertizaţi să nu mănânce castraveţi, salată verde şi roşii. Momentan au fost raportate 1.150 de cazuri de persoane infectate cu bacteria E. coli, dintre care 14 au murit. Între timp, în Suedia 36 de persoane s-au îmbolnăvit, iar o persoană a murit.

Rusia, Belgia şi Austria au luat măsuri mai stricte. Rusia a oprit tot importul de castraveţi, roşii şi salată verde din Spania şi Germania, iar Austria a interzis vânzarea de castraveţi, vinete şi roşii venite din Germania. Belgia a interzis importul cu castraveţi din Spania, iar Franţa şi Cehia au scos de pe piaţă o parte din aceştia, iar Danemarca testează legumele aflate pe piaţă.

Toate acestea au un efect negativ asupra economiei Spaniei, care este şi aşa într-un impas din cauza crizei financiare. Spaniolii sunt cel mai mare producător de castraveţi din Europa şi intenţionează să ceară compensaţii de la Uniunea Europeană pentru scăderea drastică de vânzări la legume.

 

 

Versiune mobil | completa