Ministerul Sănătăţii a constatat grave abateri de ordin administrativ în cazul tinerei gravide care a murit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi

Ministerul Sănătăţii a constatat grave abateri de ordin administrativ în cazul tinerei gravide care a murit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi FOTO: Publimedia_Victor_Ciupuliga

Comisia de control a Ministerului Sănătăţii a constatat grave abateri de ordin administrativ în cazul tinerei însărcinate în 38 săptămâni care a murit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi, se arată într-un comunicat al ministerului.

Conform raportului de control aprobat în această seară de ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, după agravarea stării generale, pacienta a fost temporizată într-o unitate care nu avea posibilităţi terapeutice corespunzătoare.

De asemenea, în raport se mai arată că, deşi transferul pacientei a fost luat în considerare încă de la debutul agravării stării pacientei, nu au fost aplicate de către medicii din Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi prevederile protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic, conform cărora "în cazul pacienţilor critici care necesită intervenţie de urgenţă cu scopul salvării vieţii la un spital judeţean sau regional, medicul din spitalul care solicită transferul are dreptul de a solicita echipajul aerian de salvare sau, după caz, un echipaj mobil de terapie intensivă, un echipaj de transfer neonatal ori un echipaj de urgenţă, fără obţinerea acordului în prealabil al spitalului care urmează să primească pacientul respectiv, cu condiţia informării în cel mai scurt timp posibil a medicilor din spitalul primitor".

Mai mult, în foaia de observaţie clinică din data de 20.06.2011 există înscrisuri adăugate. S-a mai constatat că, foaia de observaţie în format electronic a pacientei din baza de date a Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi a fost accesată de mai multe ori după ora decesului, inclusiv în data de 21.06.2011 şi în data de 22.06.2011, la ora fiind11.45 ultima accesare.

În cazul Spitalului Clinic "Dr. I. Cantacuzino", unde trebuia să fie transferată pacienta, nu au fost aplicate prevederile punctului 5 din anexa 1 la Ordinul nr 1091/2009 privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic, conform căruia " [....] În situaţia în care spitalul la care se solicită transferul pacientului refuză să accepte din lipsa locurilor, acestuia îi revine obligaţia de a găsi un loc într-un spital care deţine competenţe şi condiţii de investigaţii şi tratament cel puţin egale cu nivelul propriu".

Comisia a apreciat că evoluţia bolii de la momentul internării în data de 20.06.2011 a fost fulminantă.

În această seară, Ministerul Sănătăţii va transmite raportul de control, autorităţii locale, respectiv Consiliul Judeţean Călăraşi - în subordinea căruia se află Spitalul Judeţean Călăraşi - în vederea dispunerii de sancţiuni administrative.

Raportul va mai fi transmis Administraţiei Spitalelor Bucureşti în vederea promovării de măsuri şi Colegiului Medicilor din România pentru analiza unei eventuale culpe medicale.

 

 

Versiune mobil | completa