NUNTA SECOLULUI. De ce este REGELE MIHAI I "omul care LE-A VĂZUT PE TOATE"

NUNTA SECOLULUI. De ce este REGELE MIHAI I "omul care LE-A VĂZUT PE TOATE"

Mihai I, "taciturnul" fost rege al României, "le-a văzut pe toate", fiind invitat la trei nunţi regale, scrie Associated Press.

Suveranul, care anul acesta va împlini 90 de ani, a participat în 1947 la nunta verişoarei sale, Regina Elizabeta a II-a, cu prinţul Phillip. Apoi, în 1981, a fost invitat la ceremonia de căsătorie a prinţului Charles cu prinţesa Diana. Vineri, el va fi prezent şi la mariajul dintre prinţul William şi Kate Middleton.

Agenţia de presă face o scurtă biografie a Regelui Mihai, despre care spune că "este unul dintre puţinii şefi de stat din cel de-al Doilea Război Mondial care încă trăieşte" şi că "a avut o viaţă tumultoasă". Sursa menţionează că Mihai este unul dintre stră-stră-nepoţii Reginei Victoria, fiind văr de gradul trei cu actualul suveran britanic.

AP nu uită să menţioneze că Regele Mihai I a fost forţat de către comunişti să abdice, în 1947, că i s-a luat cetăţenia română şi a fost trimis în exil, unde a lucrat ca pilot şi fermier. El şi-a recuperat cetăţenia abia în 1997, când i-au fost acordate daune pentru bunurile confiscate de comunişti. Sursa spune că regele va sosi la nunta lui William şi Kate din Elveţia, unde şi-a petrecut mare parte din exilul de 50 de ani.

Pentru a demonstra cât de mult s-au schimbat vremurile faţă de prima nuntă regală britanică la care a participat Mihai I, AP relatează şi că Regina Elizabeta a II-a şi-a cumpărat materialul pentru rochia de mireasă pe baza unor cupoane (bonuri valorice care se acordau în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru raţionalizarea hainelor), iar zeci de mii de englezoaice i-au trimis cupoanele lor, pentru a o ajuta.

 

 

Versiune mobil | completa