O studentă a lămurit un mister care i-a frământat zeci de ani pe oamenii de ştiinţă. VEZI ce a DESCOPERIT

O studentă australiană a lămurit un mister care i-a frământat pe oamenii de ştiinţă ani de zile. VEZI ce a DESCOPERIT ea, SURSĂ FOTO: smh.com, Wayne Taylor

O studentă australiană în vârstă de 22 de ani a descoperit misterul masei lipsă a Universului. Rezultatele cercetării ei au fost publicate într-unul dintre cele mai prestigioase publicaţii de ştiinţă sub egida Societăţii Astronomice Regale - "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society".

Amelia Fraser-McKelvie, studentă a Facultăţii de Inginerie Aerospaţială din cadrul Universităţii Monash din Melbourne, a descoperit secretul masei lipsă a Universului, precizează newser.com. Astrofizicienii au crezut decenii de-a rândul că există mai multă masă în Univers decât cea din planete şi stele, dar nu au putut dovedi nimic concret în acest sens. Oamenii de ştiinţă au estimat că aproximativ 50 la sută din masa necesară pentru a menţine universul în stare de funcţionare "lipsea", adică nu putea fi localizată. Ei au emis diverse teorii în legătură cu acest aspect, fără a elucida însă misterul.

Aflată în timpul unei şcoli de vară organizate de către universitate, studenta a realizat un experiment cu raze X asupra unor structuri vaste numite "filamente" care se întind de-a lungul spaţiului, între grupurile de galaxii. După ce a analizat rezultatele cercetării, australianca a demonstrat că aşa-zisa masă lipsă era prezentă în aceste structuri existente în Univers.

Această descoperire ar putea schimba modul în care e perceput şi privit Cosmosul, având totodată şi aplicaţii practice. Kevin Pimbblet, unul dintre profesorii implicaţi în acest proiect, crede că descoperirea Ameliei poate contribui şi la schimbarea modului în care sunt construite telescoapele. Expertul crede că primul "beneficiar" al acestei descoperiri ştiinţifice ar putea fi ASKAP (The Australian Square Kilometre Array Pathfinder), un radiotelescop de ultimă generaţie (n.r.: instrument folosit la recepţionarea şi studierea undelor radiofonice emise de corpurile cereşti) care se construieşte în Australia, sub directiva Observatorului Radio-Astronomic Murchison (MRO - Murchison Radio-Astronomy Observatory).

Studenta a fost copleşită de faptul că cercetarea ei a fost publicată şi de oportunităţile care s-au ivit după acest moment. "Este foarte important pentru mine. Mă simt cu adevărat norocoasă că acest lucru mi s-a întâmplat mie. Este o mare onoare", a declarat ea.

 

 

Versiune mobil | completa