Oradea a marcat 92 de ani de la eliberarea de sub dominaţia austro-ungară

Oradea a marcat 92 de ani de la eliberarea de sub dominaţia austro-ungară. Foto: Mediafax

Municipalitatea orădeană şi Garnizoana Oradea au marcat miercuri 92 de ani de la intrarea Armatei Române în oraş, sub comanda generalului Traian Moşoiu, eliberarea oraşului de sub dominaţia austro-ungară şi intrarea sa de drept în componenţa României Mari, aşa cum stabiliseră delegaţii români la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918, informează agenţia Agerpres.

Eliberarea oraşului s-a realizat chiar în ziua de Paşti a anului 1919, motiv pentru care se poate spune că poporul român a înviat în momentul intrării armatelor române în oraş.

'În fiecare an, la 20 aprilie, cei care simţim româneşte, cei care ocupăm funcţii publice, ne întâlnim pentru a marca această zi importantă pentru Oradea şi pentru unitatea statului român. Ne rugăm pentru martirii neamului şi ne rugăm pentru poporul român,' a spus primarul Ilie Bolojan, în faţa statuii generalului Moşoiu.

Primarul i-a amintit pe cei care au contribuit în mod decisiv la unitatea statului român, începând de la regele Ferdinand şi regina Maria, la oamenii politici, precum Ionel Brătianu sau Tache Ionescu, Nicolae Iorga, şi până la forţele Armatei Române, prin eforturile cărora au fost puse în practică deciziile politice.

Ilie Bolojan şi-a punctat alocuţiunea vorbind despre marile personalităţi istorice ca modele, despre colaborarea între oameni şi comunităţi etnice, care, atunci când există interese comune, pot conlucra în condiţii excelente şi speranţă, încrederea în decizii corecte şi un viitor mai bun.

'Episcopii noştri au ieşit atunci împreună să întâmpine armata română.(...) Ce s-ar fi întâmplat dacă unul dintre cei mari primari pe care i-a avut oraşul, Rimler Karoly, nu ar fi avut înţelepciunea să predea oraşul fără nicio opoziţie şi să contribuie astfel la instaurarea ordinii? Este un bun exemplu şi pentru noi astăzi. Chiar dacă avem viziuni diferite şi suntem din partide politice diferite, cred că trebuie să avem puncte de colaborare, iar interesele judeţului Bihor şi ale municipiului Oradea sunt puncte vitale în această colaborare,' a spus primarul Ilie Bolojan.

După un Te Deum la Biserica cu Lună şi un concert al fanfarei Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră 'Avram Iancu', oficialităţile şi orădenii participanţi la program s-au deplasat, pe muzică de fanfară, la statuia generalului Moşoiu, din parcul Bălcescu, pentru o ceremonie de depunere de coroane şi jerbe de flori. În faţa monumentului pe care este ridicat bustul generalului, primarul Ilie Bolojan şi fostul comandant al Brigăzii 11 Mecanizate Carei, col. Grigore Bartoş, au vorbit despre însemnătatea zilei. Corul 'Traian Moşoiu', dirijat de prof. Ion Fluieraş, a prezentat trei cântece patriotice, după care festivităţile s-au încheiat cu defilarea Detaşamentului de onoare

 

 

Versiune mobil | completa