PREMIERĂ MEDICALĂ: Transplant de uter de la mamă la fiică

PREMIERĂ MEDICALĂ: Primul transplant de uter de la mamă la fiică

O femeie de afaceri din Marea Britanie va deveni prima mama din lume care donează uterul fiicei sale. Prin gestul său, Eva Ottosson, în vârstă de 56 de ani, doreşte să o ajute pe fiica sa, Sara, de 25 de ani, care nu poate să aibă copii, deoarece s-a născut fără uter, informează Daily Mail.

Dacă va reuşi, operaţia de transplant programată în primăvara anului 2012 îi va permite Sarei să poarte copii în acelaşi uter în care s-a dezvoltat şi ea.

"Eu şi fiica mea suntem nişte persoane raţionale şi amândouă suntem de părere ca este doar un uter. Are nevoie de el şi dacă eu sunt cel mai potrivit donator pentru ea atunci vom merge mai departe. Are mai multă nevoie de el decât am eu. Am avut două fiice, deci în cazul meu uterul şi-a făcut treaba bine", spune Eva Ottosson.

Sara Ottosson este optimistă cu privire la procedura medicală care va avea loc în Stockholm, Suedia. "Sunt profesoară de biologie, iar uterul este un organ ca oricare altul. Mama mea m-a întrebat dacă această operaţie nu mi se pare ciudată, iar eu i-am răspuns că nu. Sunt mai îngrijorată că mama va suferi şi ea o intervenţie chirurgicală", a declarat Sara Ottosson.

Dacă operaţia va fi un succes, iar organismul Sarei nu va respinge organul donat de propria mamă, atunci femeia poate să încerce să aibă copii prin fertilizare in vitro, după un an de la transplant. "Această operaţie este extrem de importantă pentru mine, mai ales că este singura şansă cu ajutorul căreia pot deveni la rândul meu mamă", spune femeia în vârstă de 25 de ani.

Primul transplant de uter realizat în anul 2000

Primul transplant de uter a fost realizat în Arabia Saudită, în 2000, când o femeie în vârstă de 26 de ani a primit un uter de la o donatoare în vârstă de 46 de ani. Intervenţia chirurgicală realizată în urmă cu 11 ani nu a fost una reuşită, deoarece au apărut complicaţii, iar uterul a trebuit să fie scos după trei luni.

Operaţia la care va fi supusă Sara şi mama ei va dura patru ore şi va fi similară unei histerectomii.

"Tehnic vorbind, este o operaţie mult mai grea decât transplantul de rinichi, ficat sau inimă. Dificultatea constă în evitarea hemoragiei. În plus, trebuie să ne asigurăm că avem suficiente vase de sânge lungi care să irige uterul", a declarat dr. Mats Brannstrom de la Spitalul Universitar Sahlgrenska din Suedia.

 

 

Versiune mobil | completa